fallback

Американските индекси търсят посока в началото на сесията*

Икономическите данни и положителните отчети не успяват да заличат тревогите, породени от свиването на прогнозата на Световната банка за световния ръстеж

18:25 | 16.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Основните американски индекси заличиха голяма част от загубите, натрупани в самото начало на днешната сесия, след като стана ясно, че доверието на строителите на жилища в САЩ остава стабилно на 7-годишен връх през януари, а част от отчетите на компаниите вдъхнаха основание за сериозен оптимизъм, но притесненията за световния икономически растеж сдържат позитивизма на инвеститорите, съобщи CNBC.

Dow Jones отстъпва с 0,25% до 13 500,48 пункта, воден от акциите на Boeing, поевтиняващи с 3,4% до 74,34 долара заради тревогите около сигурността на модела Dreamliner.

Индексът Standard & Poor's 500 се понижава с 0,09% до 1 470,98 пункта, като повечето от подсекторите му се намират на негативна територия начело с индустриалните компании, докато технологичните задържат малки печалби. Nasdaq Composite напредва с 0,18% до 3 116,50 пункта.

Световната банка понижи прогнозата си за световния растеж през настоящата година до 2,4%, заявявайки, че бавното възстановяване в развитите страни задържа глобалната икономика.

Доверието на строителите на жилища в САЩ остана без промяна през януари след 8 месеца на повишения, но се задържа на най-високото си ниво от април 2006 г., сочи индексът на американската Национална асоциация на строителите на жилища. Индексът остана на ниво от 47 пункта, докато очакванията на анализаторите бяха за ръст до 48 пункта.

Потребителската инфлация през декември е останала също без промяна, се посочва в съобщение на американското министерство на труда. Това оставя на Федералния резерв на САЩ пространство за подкрепа на икономиката чрез запазване на досегашната си монетарна политика.

Индустриалното производство в САЩ през същия месец се е разширило с 0,3% на месечна база благодарение на ръста в производството на автомобили, сочат данни на Фед. Ръстът обаче се е забавил спрямо ноември, когато бе отчетено повишение от 1%, като данните бяха коригирани в посока на понижение спрямо предварително обявените 1,1%.

Акциите на Goldman Sachs повишават стойността си с 2,6% до 139,11 долара, след като финансовият гигант публикува почти трикратен ръст на печалбата си за четвъртото тримесечие, подхранена от нарасналите стойности на акциите и облигациите ѝ, нарасналите приходи от сливания и придобивания и по-ниските разходи за компенсации.

Пазарната капитализация на JPMorgan Chase нараства с 0,1% до 46,40 долара за акция, след като банката надхвърли очакванията на анализаторите за тримесечна печалба благодарение на нарасналата печалба от ипотечните кредити и свиването на разходите за лоши кредити. Компанията също оряза наполовина бонуса на главния си изпълнителен директор Джейми Даймън заради загубите от търговия с деривативни инструменти от 2012 г.

Акциите на Dell губят 4,3% от стойността си до 12,60 долара въпреки съобщението на Ройтерс, че преговорите за закупуването на компанията напредват, а според информация на CNBC най-малко 4 банки са готови да осигурят финансирането при вероятна цена между 13,50 и 14,00 долара за акция.

Пазарната капитализация на Apple се разширява с 3,15% до 501,23 долара за акция въпреки понижаването на рейтинга на ценните книжа от Pacific Crest и понижаването на целите за цената им от Bank of America и Stifel.

Акциите на Research In Motion поскъпват с 5,2% до 15,01 долара, след като производителят на BlackBerry обяви, че Visa е одобрила неговото решение за мобилни разплащания, което ще позволи на притежителите му да работят с документи от своите SIM-карти.

*Актуално към 17,30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:57 | 07.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още