fallback

С. Ханке: Брюксел трябваше да се поучи от опита на България в банковата регулация

Корупцията е ахилесовата пета на българската икономика, коментира "бащата" на валутния борд в интервю за БНР

10:35 | 05.01.13 г. 8

Брюксел трябваше да се поучи от опита на България в банковата регулация.

Това каза в интервю за БНР “бащата” на валутния борд у нас Стив Ханке.

“Когато беше бумът и икономиката процъфтяваше, България затегна контрола над банките, а когато дойде кризата, тя отпусна леко юздите. Мисля, че Брюксел трябваше да се поучи от добрия български опит в банковата регулация”, посочи икономистът.

Той подчерта, че корупцията е ахилесовата пета на българската икономика. “Ако корупцията бъде преборена, ще се учудите колко бързо може да расте българската икономика”, каза Ханке.

По думите му България може да поеме водещата роля на Балканите, защото инвеститорите се изненадват, когато видят колко са добри икономическите и банковите показатели. “Проблемът е, че те не гледат тези показатели заради корупцията и съдебната система”, заключи икономистът.

Стив Ханке изрази несъгласието си въвеждането на данъка върху доходите от лихви. “Във време на криза не трябва да се влияе на банковата система, това е проциклична регулация. Иначе регулацията на банките е много добра”, посочи той.

Що се отнася до частичната бюджетна сделка в щатите, която касае данъчното облагане, Ханке посочи, че постижението не е от особена важност.

“Най-вече става дума за политически маскарад, който се разигра в последната минута. Истинският проблем на САЩ са големите харчове на правителството. Те са извън контрол. Нищо в закона не засяга тях, като той ги увеличава леко и същевременно се вдигат данъци. Те нищо не направиха и оставиха цялата работа на новия Конгрес”, каза икономистът.

Той предупреди, че потенциалът на американския икономически растеж е под въпрос, ако публичните разходи не се озаптят. По думите му разходите на администрацията на президента Барак Обама достигат 24% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, а нормалното им равнище е някъде около 22%.

Стив Ханке коментира, че Обама, подобно на неговите предшественици, с изключение на Бил Клинтън и Роналд Рейгън, не желае да понижава разходите, с изключение на военните харчове. Икономистът прогнозира, че в тази връзка политическите борби в САЩ ще продължат до края на новия мандат на Обама.

Ханке очаква икономиката на САЩ да нараства по-бавно от обичайните темпове през тази година, но с малко по-бързи темпове в сравнение с миналата година. Приносът на американския растеж за световната икономика обаче няма да се промени особено и Щатите ще имат по-скоро неутрална роля за световния икономически растеж, посочи икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:46 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още