fallback

Wall Street оцени положително добрия доклад за заетостта в САЩ*

Дали положителната тенденция на пазара на труда в САЩ ще се задържи обаче зависи от изхода на преговорите за бюджетните разходи и тавана на дълга

17:57 | 04.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор

С превес на позитивните настроения се води сесията на Wall Street. Час след началото на търговията Dow Jones се повишава с 0,1% до 13 405 пункта, а S&P 500 регистрира ръст от 0,25% до 1 463 пункта.

Единствен Nasdaq регистрира понижение от 0,08% до 3 098 пункта заради акциите на Apple, Microsoft, Amazon и Coinstar, които се нареждат сред губещите в началото на сесията.

Книжата на фармацевтичната компания Eli Lilly се покачиха с 3,5%, след като ръководството на компанията обяви по-оптимистична от очакваното прогноза за печалбите през настоящата година.

Сред печелившите в началото на сесията се наредиха още акциите на Citygroup, PerkinElmer и Johnson&Johnson, за които се появиха информации, че са проявили интерес към производителя на контактни лещи Bausch & Lomb. Собственикът му – Warburg Pincus LLC, ще иска поне 10 млрд. долара за бизнеса, съобщават за Bloomberg запознати източници, пожелали анонимност.

Днес излезе поредната порция макроикономически данни, която потвърждава, че икономическото възстановяване на САЩ се гради върху солидна основа. Според статистиката на американското трудово министерство през декември безработицата в страната се е задържала на 4-годишно дъно и са били създадени нови 155 хил. работни места. Ревизирани нагоре бяха и първоначалните оценки за новоразкритите работни места през ноември.

Подобряването на заетостта вече дава отражение на оборотите и на търговците. Големите вериги, сред които Macy’s  и Gap, съобщават за по-добри продажби през декември, отколкото се очакваше.

Дали положителната тенденция на пазара на труда в САЩ ще се задържи обаче зависи от изхода на преговорите за орязването на публичните разходи и вдигането на тавана на дълга.

Същевременно Institute for Supply Management (ISM) съобщи, че е отчетен по-сериозен от очакваното растеж на сектора на услугите в Щатите. Индексът на ISM, който измерва активността в сектора, е нараснал до 56,1 пункта от 54,7 пункта през ноември, което е най-високо ниво от февруари и над очакванията за понижение до 54,2 пункта.

Подиндексът за новите поръчки също отбелязва повишение за втори пореден месец, като достига 10-месечен максимум до 59,3 пункта. Подиндексът, който отразява заетостта в сектора на услугите, е нараснал до 56,3 пункта, което е най-високо ниво от март.

Според американското търговско министерство обаче промишлените поръчки са останали без промяна през ноември, след като през октомври беше отчетен ръст от 0,8 на сто, докато анализатори очакваха ръст от поне 0,4 процента.

*Актуално към 17.30 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:48 | 28.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още