fallback

Wall Street приключи с понижения

Остава несигурността около фискалната пропаст, а се появи такава и относно вливането на ликвидност от Федералния резерв

23:35 | 03.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американските акции приключиха с понижения сесията в четвъртък, като инвеститорите направиха пауза след вчерашния подем заради бюджетната сделка, а протоколът от последното заседание на Федералния резерв разкри липса на единодушие за това докога централната банка трябва да продължи с изкупуването на облигации, предва CNBC.

Индексът на 30-те представителни американски компании Dow Jones Industrial Average отстъпи с 0,16% до 13 391 пункта. Индексът на големите фирми S&P 500 се понижи с 0,21% до 1 459 пункта, а технологично ориентираният Nasdaq Composite спадна с 0,38% до 3 101 пункта.

Рано следобед американско време е имало проблем с неактуална информация за цените на някои акции, търгувани на борсата Nasdaq, като проблемът е бил разрешен за около десетина минути.

Протоколът от декемврийската среща на Федералния резерв показа широка подкрепа за програмата за изкупуване на облигации на централната банка, но и различия относно нейната продължителност.

”Дали това ще е краят на вливането на ликвидност? Категорично не, но е интересно да се види началото на някакво разделение по въпроса. Фед си играе с огъня... това никога не е било правено досега. Пазарът харесва вливането на ликвидност, но пазарните участници - не”, коментира Джо Салуци от Themis Trading.

Оптимизмът от избягването на „фискалната пропаст” отстъпи място на несигурността, като настроението във Вашингтон остава песимистично. Постигнатото споразумение само отлага автоматичните бюджетни съкращения с два месеца, а има и страхове, че политиците няма да успеят да се разберат за вдигането на дълговия лимит над сегашното ниво от 16,4 трлн. долара в края на февруари.

„Мисля, че тази сделка е катастрофа”, коментира Питър Хънтсмън, главен изпълнителен директор на химическата компания Huntsman. „Живеем в някакъв измислен свят. Заемаме все повече пари, което не допринася с нищо за разрешаване на дълговата криза.”

Икономическите новини от деня показаха, че частният сектор в САЩ е създал нови 215 хил. работни места през ноември 2012 г., докато предварителните очаквания бяха далеч по-слаби – около 133 хил. нови работни места, според данните на консултантската компания ADP. 

Утре се очакват официалните данни за безработицата в Щатите в края на 2012 г. Очакванията са нивото й да се задържи на 7,7%. Според проучване на Ройтерс сред анализатори през декември са били създадени 150 хил. работни места в САЩ - лек ръст спрямо 146 хил. за ноември.

Същевременно данни на американското трудово министерство показаха, че през миналата седмица повече американци, отколкото се очакваше, са подали молби за обезщетения при безработица - увеличение с 10 хил. до 372 хил. молби. От ведомството обаче смятат, че статистиката е изкривена заради празничните дни.

Акциите на Google прибавиха 0,1%, след като антимонополното разследване срещу търсачката бе прекратено. Компанията се е ангажирала доброволно да премахне ограниченията относно използването на нейната рекламна онлайн платформа.  Книжата на Transocean скочиха с 6,4%, след като компанията собственик на петролната сонда Deepwater Horizon се съгласи да плати 1,4 млрд. долара за разлива в Мексиканския залив през 2010. Глобите ще бъдат платени в рамките на пет години, като компанията трябва да извърши и редица подобрения по своите сонди. Ford и General Motors поскъпнаха до нови годишни върхове, след като и двете компании отчетоха по-силни продажби на автомобили през декември от очакваното.

Търговците на дребно регистрираха смесени месечни продажби, след като икономическата обстановка накара потребителите да останат предпазливи по време на решаващия за сектора празничен сезон. Американският лек петрол и петролът тип Брент се понижиха с по 0,3% до съответно 92,86 и 111,91 долара за барел. Златото спадна с 1,5% до 1 663 долара за тройунция, а среброто - с 2,7% до 30,18 долара.

Еврото поевтиня с 1% до 1,3049 долара, а доходността на базовите 10-годишни американски ДЦК нарасна с 0,07 процентни пунтка до ниво от 1,91%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:32 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още