fallback

Трета поредна сесия на понижения на американските борси

Липсва каквато и да било сигурност и хората не знаят накъде да тръгнат, описа ситуацията на пазара анализатор

23:50 | 26.12.12 г. 2

Основните американски индекси се отлепиха от дъната си за сесията, но останаха в червената зона, удължавайки поредицата от дни на загуба до 3, след като слабостта в продажбите на дребно през празничния период и запазващите се притеснения около надвисналата „фискална пропаст“ натежаха върху нагласата на инвеститорите, съобщи CNBC.

“Липсва каквато и да било сигурност и хората не знаят накъде да тръгнат“, заяви Стивън Гилфойл от  Meridian Equity Partners. „Изпадаме в известно недоумение – пазарът не спря на 1 422 пункта, както се предполагаше, а следващата подкрепа при S&P е при 1 415 пункта. Обемите не са големи, а в момента доста от трейдърите се колебаят“, добави той.

Dow Jones отстъпи с 0,19% до 13 114,59 пункта начело с акциите на UnitedHealth, поевтинели с 1,15% до 54,22 долара, докато тези на Bank of America, повишили стойността си с 2,6% до 11,54 долара, водеха печелившите в индекса.

Standard & Poor's 500 изтри 0,48% до 1,419,83 пункта, като повечето от подсекторите му приключиха на негативна територия начело с компаниите за производство на луксозни стоки, докато тези за производство на материали спечелиха позиции. Nasdaq Composite загуби 0,74% до 2 990,16 пункта.

Американският президент Барак Обама прекрати предсрочно почивката си на Хавайските острови, за да поднови от утре преговорите с представителите на мнозинството на Републиканската партия в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ за сключване на споразумение за избягване на фискалната пропаст – едновременното влизане в сила на съкращаване на разходите във федералния бюджет и изтичане на срока на действие на данъчни облекчения от времето на президента Джордж Буш-младши.

Индексът на цените на жилищата в 20 от големите американски градове, съставян от S&P и компанията Case Shiller, се е повишил с 0,7% след сезонно изглаждане през октомври, надхвърляйки очакванията за ръст от 0,5%. Цените в тези градове са нараснали с 4,3% на годишна база при прогнозиран ръст от 4,0%.

От подразделението на американския Федерален резерв в Ричмънд обаче съобщиха, че производителите в централната част на източното крайбрежие на САЩ са обявили умерена активност през декември, но при забавяне на темпото спрямо предходния месец.

Продажбите на дребно през ноември и декември са нараснали с едва 0,7% на годишна база, което е най-слабото темпо на ръст от 2008 г., сочат данни на MasterCard Advisors Spending Puls. Очакванията на анализаторите бяха за увеличение с между 3% и 4%.

Акциите на Macy's понижиха стойността си с 1% до 37,13 долара, а тези на Marvell Technology потънаха с 10,3% до 7,40 долара, след като съдебни заседатели решиха, че производителят на полупроводници трябва да покрие щети на стойност 1,2 млрд. долара по дело за нарушаване на патент на университета Carnegie Mellon.

Пазарната капитализация на Research In Motion обаче скочи 11,45% до 11,83 долара за акция, след като вероятни снимки на най-новия модел BlackBerry бяха разпространени в интернет, докато представянето на устройството е насрочено за 30 януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:55 | 21.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още