fallback

Американските индекси без обща посока въпреки по-бързия растеж на БВП*

Несигурността около фискалната пропаст сдържа оптимизма на инвеститорите

19:10 | 20.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Основните американски индекси отчитат минимални разнопосочни отклонения в началото на днешната сесия въпреки поредицата от по-добри от очакваното макроикономически данни, тъй като запазващата се несигурност около т. нар. „фискална пропаст“ продължава да действа потискащо на инвеститорите.

Dow Jones сменя постоянно посоката на движение, като за момента печели едва 0,02% до 13 254,44 пункта само ден, след като записа най-слабото си представяне в рамките на една сесия през декември.

Акциите на Merck, поевтиняващи с 2,2% до 42,71 долара, водят губещите в индекса, след като фармацевтичната компания обяви, че проучването ѝ на лекарство против холестерол се е провалило. докато тези на General Electric, които повишават стойността си с 1,7% до 21,17 долара, напредват в най-голяма степен.

Индексът Standard & Poor's 500 прибавя 0,11% до 1 437,43 пункта, като сред подсекторите му финансовите компании трупат печалби, докато тези за производството на луксозни стоки отстъпват позиции. Nasdaq Composite се понижава с 0,12% до 3 040,79 пункта.

Американската икономика се е разширила с по-бързото от очакваното годишно темпо от 3,1% през третото тримесечие, съобщиха от американското министерство на търговията в окончателната си оценка, докато предишната бе за ръст от 2,7%. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха ръстът да се ускори до 2,8%.

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ са скочили с 5,9% през ноември до приравнената към годишна основа база от 5,04 млн. броя след сезонна корекция, обявиха от американската Национална асоциация на брокерите на имоти. Предвижданията на икономисти, анкетирани от Ройтерс, бяха за ръст от 1,3%.

Първоначалните молби за помощи за безработни през миналата седмица обаче нараснаха със 17 000 до сезонно изгладените 361 000, съобщиха от американското министерство на труда. Прогнозите на анализаторите бяха за увеличаването на молбите до 357 000.

Средният показател за последните 4 седмици, смятан от мнозина специалисти за по-добър индикатор за тенденциите на пазара на труда, се понижи с 13 750 молби до 367 750, достигайки най-ниското си ниво от октомври насам.

Изпреварващият индекс на Conference Board изтри 0,2% през ноември, оправдавайки предварителните прогнози.

Председателят на камарата на представителите в американския Конгрес Джон Бейнър заяви, че неговият „План Б“ за удължаване на срока на действие на данъчните облекчения от времето на президента Джордж Буш-младши ще бъди утвърден днес в законодателния орган въпреки заплахата на президента на страната Барак Обама, че ще наложи вето на законопроекта.

Междувременно Обама съобщи, че двете страни са само на 200 млн. долара от споразумение относно надвисналата фискална пропаст, като той очаква то да бъде постигнато.

Акциите на NYSE Euronext скочат с 32,2% до 31,80 долара, след като IntercontinentalExchange се съгласи на сливане с нея в сделка, която може да достигне близо 8,2 млрд. долара, а офертата оценява акциите на борсата в Ню Йорк на 33,12 долара за брой.

Пазарната капитализация на Rite Aid се разширява с 19,2% до 1,24 долара за акция, след като веригата аптеки обяви първа тримесечна печалба от над 5 години и повиши прогнозата си за годината.

Акциите на Amicus Therapeutics се обезцениха с цели 43 на сто. Биотехнологичната компания обяви, че разработеното заедно с британския фармацевтичен концерн GlaxoSmithKline лекарство срещу болестта на Андерсън-Фабри се е провалило. След края на борсата своите данни за тримесечните резултати ще оповестят производителят на спортни стоки Nike и технологичният концерн Research In Motion (RIM). Докато книжата на Nike отслабват леко, то акциите на RIM скачат с 1%.

*Актуално към 17,55 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:47 | 01.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още