fallback

Wall Street предпазлив, след като Белият дом отхвърли плана на републиканците

Спадът на индексите все пак може би е свързан с леко разочароващите данни за жилищния пазар, коментира анализатор

23:50 | 19.12.12 г. 3

Фондовата борса в Ню Йорк. Снимка: Ройтерс

Щатските индекси се понижиха в сряда, отдръпвайки се от двумесечен връх, след като Белият дом отхвърли бюджетното предложение на републиканците, а новостартираните строежи през ноември се оказа, че са намалели с 3%, съобщава MarketWatch.

„Белият дом изиграва поредната ръка в тази игра на покер. Те ще наложат вето на предложения от Конгреса план. Това е естествено при сериозни преговори независимо дали става дума за бизнес или политика“, казва Тим Лийч, инвестиционен директор на U.S. Bank Wealth Management.

Спадът на индексите обаче, може би е повече свързан с „леко разочароващите данни за жилищния пазар“, допълва Лийч.

По-рано днес говорителят на Белия дом Дан Файфър заяви, че президентът Барак Обама ще наложи вето на бюджетния план, предложен от говорителя на конгреса, републиканецът Джон Бейнър.

През последните няколко дни демократите и републиканците сближиха позициите си. Републиканците изглежда са склонни да приемат известно повишение на данъците за богатите американци, докато президентът Барак Обама промени позицията си и поиска увеличаване на данъците единствено за домакинствата с годишен доход от над 400 хил. долара, вместо 250 хил. долара, каквото беше първоначалното предложение.

„Предложението на Бейнър предоставя на милионерите данъчни облекчения средно за около 50 хил. долара, докато елиминира данъчните облекчения за 25 млн. студенти и семейства, които наистина имат нужда от тях“, изтъква Файфър.

Dow Jones Industrial Average изгуби 0,74% до 13252 пункта.

S&P 500 се раздели с 0,76% до 1436 пункта като най-слабо сред 10-те индустриални групи на индекса се представиха компаниите от сектора на здравеопазването.

Nasdaq Composite Index се понижи с 0,33% до 3044 пункта.

Петролът в Ню Йорк се повиши за четвърта поредна сесия с 1,67% до 89,4 долара за барел.

Акциите на General Motors Co. скочиха с 6,4%, след като автомобилопроизводителят обяви, че предпиема обратно изкупуване на 200 млн. акции от щатското министерство на финансите – част от правителтвен план за продажба на учатието си в компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:28 | 13.09.22 г.
fallback