fallback

Wall Street бе обнадежден от бюджетните разговори

Имаме принципно споразумение и сега се работи по детайлите, изглежда позициите се сближават, коментира анализатор

23:31 | 18.12.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американските акции приключиха с ръстове сесията във вторник, като основните индекси отбелязаха двумесечни върхове, след като инвеститорите бяха окуражени от вероятността за скорошна сделка във Вашингтон за избягване на „фискалната пропаст” – едновременното увеличаване на данъци и съкращаване на бюджетни разходи на стойност 600 млрд. долара, което ще се задейства автоматично от Нова година, ако не бъде постигнато споразумение.

Акциите се отдръпнаха от върховете за сесиятa, когато лидерът на демократите в Сената Хари Рийд заяви, че републиканците заплашват да напуснат преговорите, но скоро след това се възстановиха, съобщава CNBC.

Индексът на 30-те представителни американски компании Dow Jones Industrial Average се повиши с 0,9% до 13 351 пункта. Индексът на големите фирми S&P 500 нарасна с 1,2% до 1 447 пункта, а технологично ориентираният Nasdaq Composite напредна с 1,5% до 3 055 пункта.

Повечето основни сектори в S&P 500 се повишиха, водени от акциите на енергийните и технологичните компании. Книжата на финансовите институции поскъпнаха, след като известната банкова анализаторка Меридит Уитни изрази оптимизъм за сектора. Уитни вдигна препоръката си за Bank of America, Citigroup и Discover Financial от „задържане” на „купува”

Акциите на Apple скочиха с 3%, след като производителят на iPhone получи „надпазарна” оценка от Cowen. Освен това конкурентът Samsung обяви, че ще отегли исканията си за съдебни действия срещу Apple в Европа.

В последните разговори около бюджета председателят на Камарата на представителите в Конгреса Джон Бейнър предложи „план Б” за спасяване на преговорите, който удължава данъчните облекчения от времето на Буш за хората с годишни доходи до 1 млн. долара и отлага плана за бюджетни съкращения. „Продължавам да се надявам, че можем да постигнем по-всеобхватно споразумение с Белия дом, но към момента най-правилното е да излезем с този резервен план, който гарантира, че по-малко хора ще бъдат засегнати от изтичането на данъчните облекчения в края на годината”, заяви Бейнър. Белият дом обаче отхвърли предложението му, посочвайки, че то не е достатъчно и че така или иначе няма да мине в сената (доминиран от демократите - бел. ред.) Надеждите за сделка се увеличиха вчера, когато президентът Барак Обама направи контрапредложение на републиканците, в което вече настоява за удължаване на данъчните облекчения за годишните доходи до 400 хил. долара, след като месеци наред искаше прагът да е 250 хил. долара. Обама се надява да осигури 1,2 трлн. долара в хазната от по-високите данъци за доходите над 400 хил. долара годишно. Същевременно президентът предложи съкращения на бюджетни разходи за 1,22 трлн. долара.

„Имаме принципно споразумение и сега се работи по детайлите. Изглежда позициите се сближават”, коментира Джон Фокс, съмениджър във Value Fund. „Пазарът вече се радва на добър декември, а ако се стигне до споразумение, подемът със сигурност ще продължи.”

Икономическите новини от деня показаха, че нагласите сред строителите на жилища са достигнали 8-месечен връх. „Жилищния сектор определено се подобрява, като строителите отчетоха предварителни поръчки, които се увеличават вече няколко месеца”, коментира Фокс. Дефицитът по текущата сметка на САЩ пък е спаднал повече от очакваното през третото тримесечие до 107,5 млрд. долара – най-ниското ниво от близо две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:59 | 01.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още