fallback

Индексите на Wall Street разшириха повишенията в днешната сесия

Инвеститорите се обнадеждиха от спекулациите, че скоро ще се стигне до бюджетно споразумение в САЩ

23:18 | 17.12.12 г. 2

Индексите на Wall Street разшириха повишенията от началото на сесията, след като приключи поредната среща между президента на САЩ Барак Обама и председателя на Камарата на представителите в Конгреса Джон Бейнър и се засилиха спекулациите, че позициите на републиканците и демократите по бюджетните въпроси се сближават.

В края на търговията Dow Jones се повиши с 0,76% до 13 235 пункта, S&P 500 добави 1,16% до 1 430 пункта, а Nasdaq регистрира ръст от 1,33% до 3 011 пункта.

“Ситуацията на пазарите в момента може да се определи на състезание по дърпане на въже – от едната страна е благоприятната парична политика, а от другата – фискалната пропаст в САЩ”, коментира пред агенция Bloomberg Дейвид Соуърби, портфолио мениджър в базираната в Бостън Loomis Sayles & Co.

След като през почивните дни Бейнър отстъпи от позицията си за данъците, според анонимни източници днес Обама е изразил готовност също да даде крачка назад и да обмисли по-сериозно понижаване на социалните разходи, включително и разходите по федералните медицински програми.

В лагера на демократите се забелязва желанието за споразумение. “Имаме нужда от голям компромис, демократите трябва да се правят компромис, но такъв, че да не се отрази пагубно на възрастните хора или на бедните”, коментира сенаторът от Делауеър Том Карпър.

Засега обаче официално потвърждение за това дали има споразумение между двата лагера няма. Говорителите на Обама и Бейнър отказват да коментират конкретни предложения, които двамата обсъждат.

На фона на спекулациите за напредък на бюджетните преговори инвеститорите пренебрегнаха данните за производството в региона на Ню Йорк, което се е свило повече от очакваното през декември.

Сред печелившите в днешната сесия се наредиха акциите на American International Group (AIG). Застрахователната компания обяви, че отново ще направи опит да продаде азиатския си бизнес AIA Group, след като през 2010 г. отхвърли една оферта заради по-ниска цена.

Търговията с акциите на AIA беше спряна днес след съобщението.

Същевременно публичните компании – производители и търговци на оръжие, сред които е и Smith & Wesson Holding Corp., оглавиха класацията на губещите заради засилването на дебата за свободното притежание на оръжие в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:08 | 17.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още