fallback

Американските индекси изтриха печалбите след изявлението на Бернанке

Може да отнеме поколения, докато влиянието на настоящите действия за приспособяване на монетарната политика отмине, коментира анализатор

23:58 | 12.12.12 г. 6

Основните американски индекси не успяха да сформират обща тенденция във волатилна сесия, приключвайки с малки отклонения след коментарите на председателя на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке в разяснение на съобщението на финансовата институция по последното ѝ заседание за годината, както и заради запазващите се притеснения за фискалната пропаст, съобщи CNBC.

“Това е типична ситуация „купи слух, продай факт“, заяви Брайън Бетъл, вицепрезидент в Performance Trust Capital Partners. „Самата политика не е изненадваща, но фактът, че стигнаха до цел за безработицата и инфлацията е дестабилизиращ за реномето на Фед“, добави той.

Dow Jones отстъпи с 0,02% до 13 245,45 пункта, воден от акциите на Wal-Mart, понижили стойността си с 2,75% до 68,94 долара.

Индексът Standard & Poor's 500 напредна с 0,04% до 1 428,48 пункта, като с най-голяма заслуга за положителния резултат е подсекторът на телекомуникационните компании, докато технологичните отчетоха най-сериозни загуби. Nasdaq Composite изтри 0,28% до 3 013,81 пункта.

Оправдавайки предварителните очаквания, Фед заменя настоящата „Операция Туист“ с изкупуване на дългосрочни облигации, което обаче няма да се финансира чрез емитиране на краткосрочен дълг, а ще разширява баланса на финансовата институция. Ангажиментът е за покупки на стойност 45 млрд. долара месечно, като размерът на разходите в рамките на третия кръг на вливане на ликвидност се запазва на 40 млрд. долара месечно.

Централната банка на САЩ обаче въвежда цифрови прагове, чието преминаване ща води до промяна на основния лихвен процент, който бе запазен на ниво под 0,25% годишно. Тя ще остане в тези граници докато безработицата се запазва над 6,5%, прогнозите на инфлацията за период между една и две години напред остават под 2,5%, а дългосрочните инфлационни очаквания са сдържани.

„Откаккто бе обявен първият кръг на вливане на ликвидност, Фед е изкупил държавни облигации за около 2,4 трлн. долара, а САЩ продължават да растат с анемично темпо и без реална стратегия за създаване на работни места“, заяви Тод Шьонбъргър, управляващ партньор в LandColt Capital. „Може да отнеме поколения, докато влиянието на тези действия за приспособяване на монетарната политика отмине“, добави той.

Междувременно от Фед обявиха, че очакват безработицата да остане на високо ниво до края на 2015 г., което предполага, че дотогава и основната лихва ще остане ниска. Освен това централната банка на САЩ понижи и прогнозата си за икономическия растеж и безработицата през настоящата година в сравнение с последните си предвиждания, публикувани през септември.

„Нека подчертая, че прагът от 6,5% за нивото на безработицата не трябва да бъде интерпретиран като дългосрочна цел на комисията за безработицата“, заяви на пресконференцията си Бернанке, визирайки Федералната комисия за свободния пазар.

„Тъй като промените в монетарната политика засягат икономиката със забавяне, комисията смята, че тя ще започне да изоставя позицията си на силно приспособима политика, преди икономиката да достигне максимално ниво на безработица“, добави той.

Освен това председателят на Фед посочи, че макар финансовата институция да би могла да обсъди допълнителни стимули, ако „фискалната пропаст“ не бъде избегната, бюджетните проблеми „са прекалено големи“.

Днес водачът на републиканското мнозинство в Камарата на представителите Ерик Кантор потвърди, че законодателите са готови да продължат преговорите за намиране на решение по проблема и след Коледа, отказвайки се от традиционната ваканция преди Нова година.

Акциите на DuPont прибавиха 1,4% към стойността си до 44,30 долара, след като компанията повиши прогнозата си за 2012 г. и обяви програма за обратно изкупуване на своите акции на стойност 1 млрд. долара.

Пазарната капитализация на Netflix нарасна с 5,4% до 90,73 долара за акция, след като Morgan Stanley повиши целта си за ценните книжа на компанията до 105 долара от досегашните 80 долара и запази рейтинга им „купува“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:23 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още