fallback

Индексите в САЩ с минимални разнопосочни отклонения в началото на сесията*

Притесненията около фискалната пропаст засенчват очакваното обявяване на нова програма на Фед за изкупуване на активи

18:29 | 12.12.12 г.

Основните американски индекси не успяват да сформират обща тенденция в началото на днешната сесия, като запазващите се тревоги около надвисналата „фискална пропаст“ от началото на 2013 г. засенчват очакванията за изявлението след заседанието на Федералния резерв на САЩ, което ще бъде направено по-късно тази вечер, съобщи CNBC.

Dow Jones напредва с 0,08% до 13 259,29 пункта, воден от акциите на DuPont, които поскъпват с 1,8% до 44,46 долара, след като компанията повиши прогнозата си за годишна печалба и обяви програма за обратно изкупуване на акциите си на стойност 1 млрд. долара, и тези на Hewlett-Packard, повишаващи стойността си с 2% до 14,55 долара.

Индексът Standard & Poor's 500 прибавя 0,13% до 1 429,65 пункта, като сред подсекторите му финансовите компании запазват умерени печалби, докато технологичните го теглят надолу. Nasdaq Composite губи 0,04% до 3 020,95 пункта.

Очакванията на пазарите са председателят на Фед Бен Бернанке да обяви нова програма за изкупуване на държавни облигации, която да замени настоящата „Операция Туист“, чийто срок на действие изтича през този месец. В рамките на операцията средствата от продажба на краткосрочни облигации бяха използвани за изкупуване на дългосрочни облигации. От Фед ще обяви и най-актуалната си икономическа прогноза.

Междувременно усилията за избягване на отмяната на данъчните облекчения от времето на президента Джордж Буш-младши и съкращаването на федералните разходи изглежда са дали известен резултат, тъй като стана ясно, че президентът на САЩ Барак Обама и председателят на Камарата на представителите в американския Конгрес Джон Бейнър са обсъдили нови предложения по телефона във вторник.

Цените по вноса в САЩ са се понижили с 0,9% през ноември, като спадът е най-силният за последните 5 месеца, се посочва в съобщение на американското министерство на труда. С основна заслуга са понижените цени на хранителните продукти и горивата, а очакванията на анализаторите бяха за понижение от 0,5%.

Акциите на Berkshire Hathaway от клас А прибавят 2,6% към стойността си до 134 179 долара, след като компанията изкупи 9 200 от тях на цена от 131 000 за брой от наследството на дългогодишен акционер.

Пазарната капитализация на Apple обаче намалява с 0,4% до 539,10 долара за акция въпреки съобщенията, че технологичният гигант работи с Hon Hai Precision и Sharp върху дизайна на свои телевизори.

Акциите на Costco поскъпват с 0,5% до 98,79 долара, след като тримесечните резултати на компанията надхвърлиха очакванията на анализаторите благодарение на по-високите такси за членство.

Пазарната капитализация на Joy Global нараства с 1,2% до 58,56 долара за акция, след като тримесечната печалба на компанията надхвърли предварителните прогнози и въпреки корекцията на прогнозата ѝ за финансовата 2013 г. в посока към понижение.

*Актуално към 17,55 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:36 | 26.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още