fallback

Добрите новини за безработицата окуражиха инвеститорите на Wall Street

Dow Jones Industrial Average нарасна с 0,27% до 13110 пункта

18:25 | 07.12.12 г.

Фондовата борса в Ню Йорк. Снимка: Ройтерс

Щатските акции се повишиха след отварянето на борсата в петък, след като стана ясно, че през ноември американската икономика е създала повече работни места от очакваното въпреки прогнозата, че процесът на наемане на нови служители се е забавил поради урагана Санди, опустошил Източното крайбрежие, съобщава MarketWatch.

Малко преди отварянето на пазарите министерството на труда във Вашингтон обяви, че създадените нови работни места извън селското стопанство през изминалия месец са достигнали 146 хил., а безработицата е паднала до 7,7% от 7,9%.

Данните са по-добри от очакваните, като повечето икономисти прогнозираха разкриване на едва 80 хил. нови работни места, а безработицата да остане на нивата от предходния месец.

Dow Jones Industrial Average нарасна с 0,27% до 13 110 пункта.

S&P 500 се повиши с 0,03% до 1 414 пункта, докато единствено Nasdaq Composite се търгува на червено след спад от 0,35% до 2 979 пункта.

Доларът и щатските ДЦК също спечелиха позиции.

След началото на сесията Thomson Reuters/University of Michigan публикува предварителните данни от индекса на потребителското доверие. През декември този показател се е понижил до 74,5 пункта от 82.7 през ноември – най-ниското ниво от август.

Освен икономическите данни инвеститорите ще продължат да следят развитието на сагата около бюджета във Вашингтон, където политиците се опитват да избегнат фискалната пропаст, застрашаваща страната в началото на следващата година.

Окуражаващите данни за безработицата в САЩ контрастират с мрачната прогноза за европейските икономики. В петък сутринта германската Бундесбанк занижи прогнозата си за растежа на страната през 2013 г.

*Актуално към 18:05 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:08 | 19.08.22 г.
fallback