fallback

Американските индекси задържаха умерените ръстове

Може би по-голямата част от политическия театър около "фискалната пропаст" вече е била калкулирана в цените на акциите, коментира анализатор доброто представяне

23:59 | 06.12.12 г. 2

Основните американски индекси задържаха умерените повишения от началото на днешната сесия на фона на добрите макроикономически данни за пазара на труда в САЩ и оптимистичната прогноза на Broadcom Corp., подкрепила акциите на технологичните компании, и въпреки запазващата се неяснота при преговорите около „фискалната пропаст“, съобщи MarketWatch.

„Изненадан съм, че пазарът се държи относително добре на фона на преструвките на политиците. Може би по-голяма част от този театър, отколкото мислехме, вече е била калкулирана в цените“, заяви Джон де Клу, главен инвестиционен директор в  U.S. Bank Wealth Management.

Според главния икономист в PNC Financial Services Group Гюс Фоучър проблемът ще бъде разрешен ако не до края на годината, то в началото на следващата. Задънената улица, в която навлязоха преговорите, изглежда натежава върху доверието на бизнеса, но „от друга страна потребителите не изглеждат ужасно притеснени“, добави той.

Dow Jones напредна с 0,3% до 13 074,04 пункта, като акциите на Intel Corp., прибавили 1,6% към стойността си до 20,16 долара, водеха печелившите в индекса.

Standard & Poor's 500 се повиши с 0,33% до 1 413,94 пункта, като подсекторът на технологичните компании се представи най-добре, докато този на компаниите за комунални услуги отстъпи най-много от вчерашните си позиции.

Акциите на Broadcom Corp. поскъпнаха с 3,15% до 33,36 долара, след като производителят на чипове прогнозира приходи за четвъртото тримесечие в горния край на целевия си диапазон, а тези на Akamai Technologies Inc. скочиха с 10% до 39,06 долара заради информацията, че компанията ще предлага услуги заедно с AT&T Inc.

Пазарната капитализация на Safeway Inc. нарасна с 2,4% до 17,88 долара за акция, след като веригата магазини обяви специален дивидент, който ще бъде изплатен преди края на годината, за да могат инвеститорите да избегнат евентуалното изтичане на срока на данъчните облекчения от времето на президента Джордж Буш-младши.

Nasdaq Composite прибави 0,52% до 2 989,27 пункта.

От американското министерство на труда днес съобщиха, че първоначалните молби за помощи за безработни са намалели през миналата седмица с 25 000 спрямо предходната до 370 000. Това е най-ниското им ниво за последния месец и представлява връщане към стойностите, регистрирани преди преминаването на урагана Санди през територията на САЩ.

Според Фоучър това показва, че негативното въздействие на урагана върху пазара на труда е временно, а моделът е същият като след преминаването на урагана Катрина – силен ръст на първоначалните молби в седмиците след природния катаклизъм и връщането им към предходните нива в рамките на няколко седмици.

Акциите на Apple Inc. повишиха стойността си с 1,6% до 547,24 долара, след като вчера пазарната капитализация на технологичния гигант записа най-голямото си отстъпление в рамките на една сесия от декември 2008 г.

Цената на петрола падна днес до едноседмично дъно, след като Европейската централна банка понижи очакванията си за икономическия растеж в еврозоната през 2013 и 2014 г.. Цената на американския лек суров петрол с доставка през януари намаля с 1,8% до 86,26 долара за барел на борсата в Ню Йорк. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:43 | 03.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още