fallback

Грийнспан: Безболезнените решения за щатския дълг са фантазии

Иронично е, че бюджетните проблеми са следствие от политиката както на републиканците, така и на демократите, коментира бившият шеф на Фед

18:59 | 06.12.12 г. 2

Бившият председател на Федералния резерв Алън Грийнспан. Снимка: Ройтерс

Понижаването на дългосрочния дефицит несъмнено ще причини икономически проблеми, казва бившият председател на Федералния резерв (Фед) Алън Грийнспан, цитиран от Bloomberg.

„Идеята, че ще се разминем с някакво безболезнено решение на всичко това, според мен е фантазия“, коментира Грийнспан. „Съществуват много рискове, но това, в което съм сигурен, е, че няма да се измъкнем от тази каша безболезнено“.

САЩ са изправени пред двойно фискално предизвикателство – автоматични данъчни повишения и бюджетни съкращения в размер на 600 млрд. долара от началото на януари, и дългосрочен дефицит, който може да се окаже неустойчив. Според анализаторите подобен тип бюджетни икономии могат да доведат до нова рецесия.

Грийнспан, който управлява централната банка от 1987 г. до 2006 г., обяснява щатския дефицит с увеличените разходи, за които по думите му са виновни и двете основни политически партии в страната.

„Странно и иронично е, че по-високите разходи, които са в основата на проблема, са  следствие от политиката както на републиканците, така и на демократите“, изтъква той.

Според Грийнспан американската икономика ще расте с 2%. Той обаче не уточнява времевата рамка, в която ще се случи този растеж.

„Два процента ще са новият нормален темп на растеж за момента“, коментира Грийнспан. „В същото време ключовият фактор, когато говорим за продуктивността в дългосрочен план, са иновациите“, допълва той.

След като напусна Фед, Грийнспан основа Greenspan Associates, която е консултирала Deutsche Bank AG, Pacific Investment Management Co. и Paulson & Co.

Докато Грийнспан управляваше централната банка, средната годишна инфлация в САЩ беше 2,6%, докато средната безработица остана около 5,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:38 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още