fallback

Слухове за скорошна бюджетна сделка съживиха Wall Street

Създава се впечатление, че във Вашингтон нещо се случва и че позициите не са идеологически втвърдени, коментира анализатор

23:24 | 05.12.12 г. 3

Фондовата борса в Ню Йорк. Снимка: Ройтерс

Повечето индекси в Ню Йорк се повишиха в сряда, след като агенция Bloomberg съобщи, че 40 републиканци са се съгласили да подкрепят бюджетна сделка, която ще позволи така наречената фискална пропаст, която заплашва американската икономика в началото на следващата година, да бъде избегната, съобщава MarketWatch. 

„Създава се впечатление, че във Вашингтон нещо се случва и че позициите не са идеологически втвърдени“, казва Хю Джонсън, председател на Hugh Johnson Advisors LLC в Албани.

„Президентът изглежда казва: 'сега ще действаме, но ако наистина повишим данъците на богатите, ще обмислим варианта да променим това след година'” казва Джонсън.

В същото време говорителят на Конгреса и водач на републиканците Джон Бейнър „не назначи някои от най-крайните републиканци в определени комисии – много ясен знак, че Бейнър иска сделка“, допълва той.

Финансовият сектор отбеляза ръст, докато акциите на Apple Inc. се понижиха.

„Когато акциите на компания, която движи пазара, изгубят 5%, а пазарът тръгне нагоре, това е добра комбинация, ако не сте акционер на Apple”, коментира Джонсън

Dow Jones Industrial Average се повиши с 0,64% до 13034 пункта.

S&P 500 спечели 0,16% до 1409 пункта, като най-силно сред 10-те индустриални групи на индекса се представиха компаниите за комунални услуги, а най-слабо компаниите производители на материали.

Citigroup Inc. спечели 5%, след като обяви планове да съкрати 11 хил. работни места или 4% от служителите си, за да понижи разходите си.

Apple Inc. изгуби над 5%.

Nasdaq Composite се раздели с 0,77% до 2974 пункта.

Bloomberg съобщава, че група конгресмени републиканци са подписали писмо, с което призовават за разглеждане на „всички опции“ около данъчната политика и социалните програми. „Очевидно е, че Обама спечели изборите, а той обеща да вдигне данъците на богатите“, коментира Майк Симпсън, републиканец от Айдахо, който е подписал документа.

Симпсън посочва, че той би се съгласил на по-високи данъци за семейства с годишен доход от над 500 хил. долара в замяна на реформи в някои социални програми като Medicare.

„Може единствено да се надяваме и молим, че зад кулисите се случва нещо повече от това, което виждаме в публичното пространство“, казва Арт Хоган, пазарен стратег на Lazard Capital Markets.

В сряда говорителят на конгреса Джон Бейнър декларира своята готовност да се срещне с президента Барак Обама „по всяко време“, за да договори бюджетна сделка, която да предотврати вълната автоматични данъчни увеличения и бюджетни съкращения, които заплашват американската икономика през януари.

По-рано днес институтът за управление на доставките  обяви, че секторът на услугите в САЩ е нараснал с малко по-бърз темп през ноември, докато министерството на търговията във Вашингтон съобщи, че фабричните поръчки през октомври са се повишили неочаквано с 0,8% на годишна база.

В отделен доклад ADP Research Institute публикува данни за заетостта, според които през ноември американските компании са наели 118 хил. нови служители, след ревизираните 157 хил. през октомври.

Пазарът не реагира и на новината от министерството на труда, че продуктивността извън селското стопанство е нараснала с 2,9% през третото тримесечие – най-силният темп на растеж през последните 2 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:35 | 01.09.22 г.
fallback