fallback

Barclays: Поемайте рискове, докато Фед печата пари

Ако икономиката започне да се възстановява, това ще е добра новина, а ако не, тогава Фед ще продължи да печата пари, коментира Лари Kантор

20:54 | 05.12.12 г. 6

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке. Снимка: Ройтерс

Условията за инвестиции в рискови активи ще продължават да са благоприятни, докато Федералният резерв (Фед) „печата пари“, казва Лари Kантор, изпълнителен директор на Barclays, цитиран от CNBC.

Последният кръг вливане на ликвидност на Фед (известен като QE3) защитава инвеститорите в акции. С QE3 програмата за изкупуване на облигации на централната банка скоро ще надхвърли 3 трлн. долара.

„Фед не може да понижава лихвените проценти повече, но последният кръг вливане на ликвидност е необикновен, тъй като е с отворен край. Това което Фед казва, е, че ще продължи да изкупува облигации, докато пазарът на труда не започне да се възстановява с по-нормални темпове“, посочва банкерът. Той съветва инвеститорите да заложат на рисковите активи и през 2013 г.

„Ако икономиката започне да се възстановява, това ще е добра новина, а ако не, тогава Фед ще продължи да печата пари и дори ще ускори този процес. Ето защо сме защитени от негативните рискове“, допълва той.

„Ние не казваме, че това е решение“, допълва той. „Програмата за вливане на ликвидност може да свърши зле. Междувременно обаче пазарите ще продължат да се представят доста по-добре от икономиката като цяло“.

Откакто индексите достигнаха дъното преди три години и половина, се наблюдава разминаване в представянето на икономиката и пазарите. Това се дължи на допълнителната ликвидност, осигурявана от централните банки, допълва Кантор.

„Трудно ще намерим клас активи, където не се наблюдава ръст и въпреки това икономическото възстановяване е слабо... Защо се случва това? Една от основните причини е монетарната експанзия. Никой не е направил повече в тази посока от Фед“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:36 | 04.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още