fallback

И днес Wall Street не допусна биковете

Заради слабите икономически данни и неяснотата около бюджетния проблем индексите приключиха на червено

23:22 | 03.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Основните американски индекси изтриха печалбите от самото начало на сесията, която е първа за последния месец от годината, формирайки лек спад след по-слабия от очакваното доклад за производството на Института за управление на доставките и на фона на колебанията около надвисваща „фискална пропаст“, съобщава CNBC.

След ясни печалби в началото на сесията слабите данни за производството се погрижиха за отрезвяване и Dow Jones Industrial отстъпи с 0,28% до 13 025,20 пункта, докато широкият S&P 500 загуби 0,23% до 1412,95 пункта. При Nasdaq трендът почти не се промени, и показателят загуби 0,07% до 3 008,11 пункта.

Американското производство неочаквано се е свило през ноември до 49,5 пункта според проучване на Института за управление на доставките, понижавайки се до най-ниското си ниво от близо 3 години. През октомври то отчете разширяване до 51,7 пункта, а очакванията на анализатори, анкетирани от Ройтерс, бяха за леко влошаване до 51,3 пункта. Разходите за строителство през октомври обаче са нараснали с 1,4% до приравнената към годишна основа база от 872,1 млрд. долара, стана ясно от съобщение на американското министерство на търговията. С най-голям принос са разходите за жилищно строителство, а предварителните прогнози бяха за ръст от 0,5%. Виждат се малко конкретни признаци за избягване на „фискалната пропаст“ - едновременното влизане в сила от 1 януари 2013 г. на съкращения на федералния бюджет и изтичане на срока на действие на данъчни облекчения от управлението на президента Джордж Буш-младши. Вчера обаче министърът на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър заяви, че републиканците в крайна сметка ще се съгласят с повишаването на данъчното бреме за богатите американци, за да избегнат евентуална политическа катастрофа. От гледна точка на отделните сектори слабост показаха онези акции, които са пряко или косвено зависими от цените на суровините: подиндексът Materials загуби бе на последно място в секторната класация на широкия S&P 500 Index със спад от повече от един процент. Като индивидуални стойности на последно място бяха акциите на химическа компания DuPont в индекса Dow Jones с минус 1,34%. На Nasdaq във фокуса на инвеститорите попаднаха акциите на производителч на компютри Dell, скачайки с около четири процента – в течение на сесията ръстът бе дори повече от седем процента, след като Goldman Sachs повиши рейтинга им до „покупка“ от „продажба“, И на Dow Jones лидер е компания от технологичния сектор – търгуващите се и на Nasdaq акции на Cisco Systems скочиха с малко над един процент. За сметка на това отстъпление, с 0,21%, бележат книжата на Yahoo. Мексикански съд е постановил, чe американският онлайн концерн Yahoo и мексиканската му дъщерна компания Yahoo de Mexico, S.A. de C.V. са нарушили договора си със своя бивш партньор Ideas Interactivas S.A. de C.V, и наложи глоба в размер на 2,7 млрд. долара, съобщи компанията в петък след края на сесията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:16 | 31.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още