fallback

Волатилно начало на сесията и липса на посока за американските индекси*

Свиването на производството в САЩ до 3-годишно дъно стресна инвеститорите, които продължават да претеглят и вероятността за избягване на фискалната пропаст

18:31 | 03.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Основните американски индекси изтриха печалбите от самото начало на сесията, която е първа за последния месец от годината, и не успяват да сформират ясна посока след по-слабия от очакваното доклад за производството на Института за управление на доставките и на фона на колебанията около надвисваща „фискална пропаст“, съобщи CNBC.

Dow Jones се понижава с 0,26% до 12 991,57 пункта, флиртувайки с психологическата граница от 13 000 пункта, като акциите на Hewlett-Packard водят печелившите от сините чипове, докато тези на Coca-Cola натежават в най-голяма степен върху представянето му.

Индексът Standard & Poor's 500 губи 0,12% до 1 414,50 пункта, но Nasdaq Composite се повишава с минималните 0,03% до 3 011,11 пункта.

Американското производство неочаквано се е свило през ноември до 49,5 пункта според проучване на Института за управление на доставките, понижавайки се до най-ниското си ниво от близо 3 години. През октомври то отчете разширяване до 51,7 пункта, а очакванията на анализатори, анкетирани от Ройтерс, бяха за леко влошаване до 51,3 пункта.

Разходите за строителство през октомври обаче са нараснали с 1,4% до приравнената към годишна основа база от 872,1 млрд. долара, стана ясно от съобщение на американското министерство на търговията. С най-голям принос са разходите за жилищно строителство, а предварителните прогнози бяха за ръст от 0,5%.

Виждат се малко конкретни признаци за избягване на „фискалната пропаст“ - едновременното влизане в сила от 1 януари 2013 г. на съкращения на федералния бюджет и изтичане на срока на действие на данъчни облекчения от управлението на президента Джордж Буш-младши. Вчера обаче министърът на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър заяви, че републиканците в крайна сметка ще се съгласят с повишаването на данъчното бреме за богатите американци, за да избегнат евентуална политическа катастрофа.

Акциите на Dell поскъпват, след като Goldman Sachs повиши рейтинга им до „покупка“ от „продажба“, а тези на Verizon прибавят над 1% към стойността си, след като Nomura вдигна рейтинга им от „неутрален“ до „покупка“, обосновавайки се с „превъзходното представяне“ на компанията, което ще продължи да я води нагоре.

Пазарната капитализация на Research In Motion намалява, след като Canaccord понижи рейтинга на производителя на смартфоните BlackBerry, но тази на Ford се разширява, след като автопроизводителят обяви ръст на продажбите от 6,5% през ноември, надхвърляйки очакванията на анализаторите.

HCA Holdings, Dish Network и Cato пък се присъединиха към компаниите, обявили изплащането на специален дивидент преди края на годината.

*Актуално към 18,00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:54 | 09.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още