fallback

Индексите на Wall Street разшириха повишенията

Позитивни коментари във връзка с преговорите за преодоляването на фискалната пропаст повишиха настроенията на инвеститорите

23:09 | 28.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Индексите на Wall Street преодоляха натиска от началото на сесията и разшириха повишенията след позитивното изказване на председателя на Камарата на представителите в САЩ Джон Бейнър във връзка с преговорите за преодоляването на фискалната пропаст, предаде Bloomberg.

В края на сесията Dow Jones се повиши с 0,83% до 12 985 пункта, S&P 500 отбеляза ръст от 0,79% до 1 410 пункта, а  Nasdaq добави 0,82% до 2 992 пункта.

Бейнър коментира, че е оптимистично настроен за съвместната работа на демократи и републиканци, както и че до споразумение за намаляването на дълга и дефицита, както и за приходите и разходите в бюджета, ще се стигне скоро.

Президентът на САЩ Барак Обама също изрази увереността си, че републиканците и демократите ще се споразумеят за публичните разходи, приходите в хазната и преодоляването на дефицитите още преди края на годината.

Той призова да бъде направено всичко възможно за постигането на споразумение преди Коледа.

Нагласата на американския президент обаче се различава коренно от лидера на демократичното мнозинство в Сената Хари Рийд, който преди дни коментира, че няма никакъв прогрес по преговорите.

„Американците ни гледат какво правим. Когато американците говорят достатъчно силно, Конгресът слуша“, коментира той.

Предстои Обама да проведе серия от срещи с представители на бизнеса, както и с опонента си от изборите Мит Ромни. Американският финансов министър Тимът Гайтнър пък ще се срещне с Джон Бейнър, лидерът на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси, както и лидерите на демократичното мнозинство и на малцинството на републиканците в Сената Хари Рийд и Мич МакКонъл.

Барак Обама вече проведе разговори с Бейнър, Рийд, МакКонъл и Пелоси. След тях републиканците го обвиниха, че не води преговори, а кампания. Говорителят на МакКонъл коментира, че всички искат да чуят конкретните предложения на администрацията за намаляването на дълга и дефицита на Щатите.

Анализатори коментират, че пазарите няма да се успокоят, докато не се стигне до окончателно решение за фискалната пропаст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:49 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още