fallback

Wall Street в плен на страховете от задаващата се фискална пропаст

Потребителите и инвеститорите са еднакво притеснени от евентуалните фискални рестрикции за около 600 млрд. долара

23:41 | 27.11.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американските акции приключиха волатилната търговия във вторник близо до дъната за сесията, като продължаващите страхове относно „фискалната пропаст” надмогнаха положителните икономически данни и оптимизма след сделката за гръцкия дълг, предава CNBC.

Индексът на 30-те представителни американски компании Dow Jones Industrial Average спадна с 0,7% до 12 878 пункта. Индексът на големите фирми S&P 500 се понижи с 0,5% до 1 399 пункта, а технологично ориентираният Nasdaq Composite отстъпи с 0,3% до 2 968 пункта. Акциите се понижиха следобед, след като лидерът на мнозинството в сената Хари Рийд заяви, че е разочарован от незначителния прогрес в последните финансови дебати.

„Потребителите и инвеститорите са еднакво притеснени от фискалната пропаст”, коментира Дейвид Кудла, главен изпълнителен директор и инвестиционен стратег на Mainstay Capital Management. „Пазарът ще продължи да бъде уязвим на негативни новини около преговорите, докато не бъде постигната сделка.”

Инвеститорите са фокусирани върху усилията за предотвратяване на финансови рестрикции за около 600 млрд. долара поради автоматичното задействане на данъчни повишения и бюджетни съкращеня в края на годината. Очаква се преговорите да бъдат възобновени тази седмица, след като политиците се завърнат във Вашингтон от почивните дни за Деня на благодарността.

Акциите на Ralcorp скочиха с 26%, след като ConAgra договори придобиването на компанията в сделка на стойност 5 млрд. долара, превръщайки се по този начин в най-големия производител на храни за други търговски марки в Северна Америка.

Книжата на Facebook прибавиха 0,8% до 4-месечен връх от 26,15 долара за брой, след като Nomura повиши ценовата си цел за акциите на социалната мрежа до 32 долара.

Акциите на Yelp поскъпнаха с 6,6%, след като Cantor Fitzgerald вдигна препоръката си за книжата на сайта за потребителски оценки до „купува”.

Икономическите новини от деня показаха, че производството на стоки за дълготрайна употреба не е отчело промяна през октомври, докато икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха среден спад от 0,6% след ръста от 9,8% през септември.

Цените на жилищата в САЩ са се повишили за 6-ти пореден месец през септември, сочи индексът S&P/Case-Shiller. Повишението е с 0,4% след сезонно изглаждане, като съвпада напълно с предварителните прогнози.

Потребителското доверие пък е нараснало до най-високото си ниво от 4 години и половина през ноември, достигайки 73,7 пункта при 73,1 пункта през октомври, става ясно от данни на Conference Board. Очакванията на анализатори, анкетирани от Ройтерс, бяха за минимален спад до 73 пункта. Американският лек петрол се понижи с 0,4% до 87,38 долара за барел, а петролът тип Брент прибави 0,02% до ниво от 109,92 долара.

Златото спадна с 0,5% до 1 742 долара за трой унция, а среброто - с 0,4% до 34,01 долара.

Еврото поевтиня с 0,3% до 1,294 долара, а доходността на базовите 10-годишни американски ДЦК се понижи с 0,02 процентни пункта до 1,64%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:55 | 21.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още