fallback

САЩ са изправени пред енергиен бум в Атлантика

Федерални щати и концерни се надяват Барак Обама да отмени ветото за сондажи и добив на нефт в океана

22:15 | 24.11.12 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Сондажите все още са спорна технология. Снимка: Ройтерс

Енергийните въпроси ще играят важна роля по време на втория мандат на Барак Обама. Най-важното решение, което трябва да бъде взето от президента на САЩ, е темата за природните ресурси на морското дъно. Дали след продължила десетилетия забрана САЩ отново ще разрешат производството на нефт и природен газ в Атлантическия океан, пита риторично Wall Street Journal.

Енергийните компании са нетърпеливи да разберат колко нефт и природен газ се крие на дъното на Атлантическия океан. Те настояват правителството да разреши извършване на сеизмични изследвания. Ако то се съгласи, може през следващата година специализирани фирми да започнат с тази дейност.

В зависимост от това колко големи са запасите, САЩ може да увеличи тяхното производство и да разшири своята роля като един от доминиращите в света енергийни производители. Международната енергийна агенция публикува през изминалата седмица прогноза, според която САЩ скоро ще надминат Саудитска Арабия като най-голям производител на петрол в света.

Преди повече от 20 години САЩ забраниха пробиването на брега на Атлантическия океан, отчасти защото тогава едва ли имаше политическа подкрепа за това. И този път ще има съпротива. Някои щати по Източното крайбрежие се противопоставят на пробиването. Екологичните групи са не само срещу дупките в морето, но също така и срещу тестове на почвата, които се изискват предварително.

Кога биха могли за започнат изпитванията, не е ясно - отчасти защото компаниите настояват правителството да продава сондажни права, ако бъдат открити резерви на петрол и газ. Вътрешното министерство планира да представи в началото на следващата година становище относно вероятното въздействие на научните изследвания върху околната среда. Първоначалното сондиране ще се проведе край морския бряг между Флорида и Делауеър. Ако решението е положително, ще бъде дадена зелена светлина за старт на изследванията.

Колко нефт и природен газ се крие на морското дъно, не е ясно - въпреки че на канадския бряг на Атлантическия океан вече се извлича нефт. Геоложката служба на САЩ изчислява, че 4,6 милиарда барела неоткрит петрол лежат на юг преди северния бряг на Куба. Няколко компании вече са провели проучвателни сондажи, но без успех.

„Знаем, че на север и на юг има нефт", казва Джеймс Ное, водещ мениджър в компанията за сондажи Hercules Offshore. "Само че засега няма много информация, къде точно е петролът".

Вътрешното министерство изчислява, че около два милиарда барела добивен петрол и 595 милиарда кубически метра природен газ се съхраняват в в централната и южната част на атлантическото крайбрежие на САЩ. Експерти от бранша се надяват, че това количество може да се окаже значително повече, тъй като данните са от десетилетия. Ако те са верни, то там има толкова петрол, колкото САЩ добиват за период от четири години в Мексиканския залив.

"С правилните политики извличането на тези ресурси може да допринесе значително за енергийните доставки в нашата икономика и да осигури милиони нови работни места", казва говорител за петролната компания Exxon.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:30 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още