fallback

Фелдстейн: Рецесия в САЩ може да има дори да се избегне фискалната пропаст

Ниският икономически ръст може да се окаже твърде малък буфер, за да устои на фискално затягане, смята икономистът

11:41 | 21.11.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Мартин Фелдстейн, професор по икономика от Харвардския университет. Снимка: Ройтерс

Щатската икономика може да изпадне в рецесия догодина, дори ако Конгресът и президентът Барак Обама постигнат споразумение и избегнат така наречената „фискална пропаст“, предупреждава Мартин Фелдстейн, професор по икономика от Харвардския университет, цитиран от Bloomberg.

„Намираме се смущаващо близо до ръба на нова рецесия, дори ако не паднем във фискалната пропаст“, казва Фелдстейн.

Краят на данъчните облекчения би коствал на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната около един процентен пункт през 2013 г., докато повишаването на данъците и понижаването на разходите може да доведе до свиване с още над 2 процентни пункта, посочва икономистът.

Фелдстейн е по-малко оптимистичен от председателя на Федералния резерв (Фед) Бен Бернанке, който коментира, че споразумение за избягване на фискалната пропаст „може да означава една много добра нова година“.

Икономиката на страната може да попадне във фискална пропаст, ако Конгресът и администрацията в Белия дом не постигнат споразумение за възлизащите на 607 млрд. долара бюджетни съкращения и данъчни повишения, които в противен случай ще бъдат задействани автоматично в началото на следващата година.

На 22 август Бюджетната комисия към Конгреса предупреди, че фискално затягане с подобни мащаби може да предизвика рецесия.

Като се има предвид, че икономическият ръст е под 2% това може да се окаже твърде малък буфер, за да устои на подобно фискално затягане, изтъква Фелдстейн.

От своя страна Бен Бернанке подчертава, че въпреки че „съществуват много възможни изходи от фискалните преговори, някои вероятни сценарии ще доведат до сравнително ограничаваща растежа политика като цяло“. Това от което той наистина се опасява обаче е липсата на каквото и да е споразумение и сгромолясването в фискалната пропаст.

Фелдстейн призовава Конгреса да не увеличава данъците, както и да се опита да повиши приходите чрез реформа, която ще премахне данъчните облекчения и кредити при ипотеки и инвестиции във възобновяеми енергийни източници.

През третото тримесечие щатската икономика нарасна с 2% на годишна база, въпреки че анализатори на Goldman Sachs Group Inc. и Barclays Plc очакват, че тези данни ще бъдат ревизирани до близо 3% заради акумулираната продукция и съживяването на международната търговия. През второто тримесечие икономиката нарасна с едва 1,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:11 | 09.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още