fallback

Банки в САЩ се жалват от новите правила за паричните преводи в чужбина

Според кредитните институции изискваната информация е трудна и понякога дори невъзможна за събиране

09:12 | 21.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Американски банки предупреждават регулаторните органи и политиците в САЩ да премислят новите правила, отнасящи се до управлението на международните парични преводи, само месец преди те да влязат в сила, съобщава британският вестник Financial Times.

Средствата, превеждани от САЩ към други държави, достигнаха 51 млрд. долара през 2010 г., изпреварвайки сериозно количеството на превежданите пари от всяка друга страна в света.

Новите правила на Бюрото за финансова защита на потребителите могат да доведат до големи промени в начина на изпращане на преводи от САЩ. Според тях банки и други компании за парични преводи като Western Union и MoneyGram ще трябва да осигуряват допълнителни данни за хората, които изпращат пари извън САЩ.

Бюрото бе създадено в рамките на обширната финансова реформа Дод-Франк, като правилото за преводите бе сред първите, които бяха поискани за прилагане от него.

Банките и компаниите за парични преводи твърдят, че новите правила създават най-голямото предизвикателство, пред което браншът е бил изправян досега. Много финансови институции ги определят като нефункционални, а част от компаниите заплашиха изобщо да прекратят изпращането на парични преводи в чужбина.

„Това е едно от най-суровите правила, които някога съм виждал“, заяви Джийн Илърдинг, партньор в адвокатската кантора Manatt, Phelps & Phillips, която представлява големи и малки банки, както и някои брокер-дилъри, които също ще бъдат засегнати от новата регулаторна рамка.

От Бюрото за финансова защита на потребителите изтъкнаха, че работят заедно с бранша и че новите правила са насочени към подобряване на прозрачността на международните парични преводи.

Таксите и лихвите, които банките начисляват за подобни услуги, може да се различават при отделните институции и да бъдат трудни за разбиране от потребителите, добавят оттам. Представители на бюрото посочиха, че мнозина потребители са били буквално оскубани при превеждане на пари в чужбина.

Банките обаче твърдят, че събирането на информацията, която да отговаря на изискванията на регулаторния орган, е на практика невъзможно.

От началото на февруари от банките, които извършват поне 100 международни парични превода годишно, ще се изисква да обяснят на потребителите си таксите, които кредитните институции ще приберат, както и таксите, данъците и лихвите, които могат да бъдат начислени от банките в чужбина, до които е предназначен преводът.

От американските кредитни институции смятат, че да се разбере какви са таксите и данъците на банки в други държави е трудно, а в някои случаи е направо невъзможно.

Част от големите банки са си сътрудничили с базираната в Ню Йорк асоциация Clearing House, за да се опитат да осигурят нужните данни, но не са сигурни, че ще бъдат готови за началото на февруари.

„Това е вътрешно правило, макар че изисква международно сътрудничество. То поставя в затруднение американските компании за парични преводи заради неща, които те не могат да разберат или да контролират“, заяви Алейна Гимбърт, адвокат в Clearing House.

Представители на американската администрация заявиха, че правилото ще помогне на банките, тъй като ще им осигури нови потребители, които дотогава са ги избягвали. Те смятат, че потребителите ще изоставят компаниите за парични преводи за сметка на традиционните кредитни институции.

Банките се жалват също, че правилата ги натоварват с отговорности за всяка грешка, направена от подателя на превода, което означава, че ако той изпрати средства до неточно изписана сметка в чужбина, кредитната институция ще трябва да му ги възстанови за своя сметка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:38 | 28.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още