fallback

Wall Street започна седмицата оптимистично*

Акциите на технологичния концерн Apple поскъпнаха с 3,78% до 547,62 долара заради оптимистична прогноза на Merrill Lynch

17:39 | 19.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Със силни ръстове на индексите започна търговията на Wall Street в първата за седмицата сесия.

За по-малко от час от началото на търговията Dow Jones се повишава с 1,21% до 12 740 пункта, S&P 500 добавя 1,48% до 1 380 пункта, а Nasdaq регистрира ръст от 1,4% до 2 893 пункта.

Пазарните участници са обнадеждени за изхода от преговорите около фискалната пропаст в САЩ, след като в петък лидерите на републиканците и демократите в Конгреса определиха срещата си с президента Барак Обама като „конструктивна“.

Освен това още в петък стана ясно, че решение на проблема с фискалната пропаст вероятно ще бъде намерено преди Коледа.

„Промяната в данъчното облагане е много по-важна, отколкото хората смятат. Американската икономика изглежда в добра форма, печалбите също са добри. Ако Конгресът не оплеска нещата, вероятно и ще продължи да бъде добре“, коментира пред Bloomberg Маукъл Шаул, председател на Marketfield Asset Management.

Междувременно американската асоциация на брокерите на недвижими имоти съобщи, че продажбите на стари жилища в САЩ са нараснали повече от очакваното и през октомври, което е поредният знак, че пазарът на имоти в страната устойчиво се възстановява от кризата.

Данните сочат, че продажбите на стари жилища са отбелязали месечен ръст от 2,1% до 4,79 млн. жилища, докато икономисти очакваха ръст на продажбите до 4,74 млн. жилища.

Средната цена на старите жилища в САЩ също се е повишила през октомври – с 11,1% на годишна база до 178 600 долара.

Отчита се намаление на запаса от стари жилища на пазара с 1,4% до 2,14 млн., което е най-ниско ниво от декември 2002 г. Ако се запазят сегашните темпове на продажбите, те ще бъдат реализирани за 5,4 месеца, посочват експертите.

Същевременно от асоциацията отчитат забавяне на търсенето в североизточните щати заради урагана Санди. Очакванията са това да се отрази по-сериозно в данните за пазара за месеците ноември и декември.

В отделен доклад на асоциацията на строителите се посочва, че доверието на строителния бизнес в САЩ е нараснало до 6-годишен връх през ноември заради увеличаващите се продажби.

Индексът на организацията, който измерва доверието сред строителните компании, е нараснал до 46 пункта, което е най-високото му ниво от май 2006 г., докато икономисти очакваха индикаторът да остане без промяна.

Бари Рутенберг, председател на асоциацията, посочва, че строителните компании съобщават за нарастване на търсенето на нови жилища заради поизчерпването на запасите от проблемни имоти и стари жилища на пазара.

В технологичния сектор акциите на гиганта Apple поскъпнаха с 3,78% до 547,62 долара. Инвестиционната банка Merrill Lynch понижи краткосрочната целева цена за акция на производителя на смартфони и таблети от 820 до 780 долара, но същевременно счита, че акциите имат положителен потенциал  за поне още 42% и съветва клиентите си да купуват. Междувременно, един от най-влиятелните мениджъри казва „сбогом“ на технологичната индустрия: главният изпълнителен директор на Intel Пол Отелини ще напусне компанията през май. Акциите на производителя на чипове губят 0,22 на сто. 

И планове за придобивания привлякоха интереса. Cisco Systems купува облачния специалист Meraki за 1,2 млрд. долара. Със сделката Cisco поддържа своята дългосрочна стратегия за постигане на растеж чрез придобивания.  Акциите скочиха с 0,98% до 18,16 долара.

* Актуално към 17.05 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:34 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още