fallback

Бюджетният спор засилва страха на американските борси

И през идната седмица въпросът за фискалната пропаст ще занимава инвеститорите, но вече се появиха и оптимисти

09:32 | 19.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

На Wall Street в момента има само една доминираща тема: "фискалната пропаст". Това е малко вероятно да се промени и през следващата седмица. Инвеститорите чакат нервно нова информация по темата, която ще им помогне да оценят шансовете за споразумение в бюджетния спор. Изходящата ситуация е ясна: ако демократите и републиканците не успеят да постигнат решение, САЩ са заплашени към края на годината да попаднат в т. нар. „фискална пропаст". Без консенсус ще има автоматични съкращения на разходите и данъчни увеличения, които биха могли да вкарат най-голямата икономика на света в рецесия. След избирането на президента Барак Обама американските фондови пазари са под влиянието на този проблем, което се отрази силно негативно на котировките. Индексът S&P 500 е само с около осем процента над нивото си от началото на годината. Преди изборите той все още бе със 17 процента над това ниво, предава Ройтерс. 

В петък последва облекчение. До тогава изглеждаше, че спорът няма да се реши. След срещата си с Обама и демократите в Белия дом, републиканците декларираха при условия готовност да обсъждат по-високи данъци, което доведе до повишение на индексите на Wall Street. Като цяло обаче изминалата седмица донесе значителни загуби.

“Всяка искрица надежда, че ще се стигне до позитивен развой на събитията около фискалната пропаст ще доведе и до положителен отговор на пазарите”, коментира пред Bloomberg Уолтър “Бъки” Хелуиг от BB&T Wealth Management.

“В момента това е движещата сила на пазарите. Всяка добра новина ще предизвиква ръстове, а всяка лоша ще дърпа акциите надолу”, допълни той.

Пазарните експерти обаче дават да се разбере, че инвеститорите вероятно са били повлияни от преувеличени страхове. "Не изглежда разумно да се събудиш в деня след изборите и изведнъж да осъзнаеш: Имаме фискална пропаст", казва хедж фонд мениджърът Кришна Кумар от Goose Hollow Alpha Advisors. Анализаторите посочват, че Обама сега има по-силни козове, за да окаже натиск върху републиканците. Защото по-късно те няма да искат да бъдат изкарани виновници, които са изтласкали икономиката в пропастта. Въпреки това е вероятно през следващите седмици в течение на по-нататъшните преговори отново да има значителни колебания на котировките. Сега обаче пазарът сякаш ще има малко повече защитни сили и ще познае точния момент, предупреждава пазарният стратег Брайън Рейнолдс от Rosenblatt Securities.

„Колкото повече пада пазарът, толкова повече акции искам да имам", твърди той. След като пропастта е преодоляна, акциите, подобно на бънджи-скоковете, бързо може да се озоват нагоре. Рейнолдс посочва и представянето на фондовия пазар през миналата година при преговорите за бюджета. Тогава, само за периода юли и август, S&P 500 загуби близо 19% от стойността си. След това, когато временното споразумение бе постигнато и по този начин въпросът бе премахнат заради началото на предизборната кампания, от октомври до март индексът скочи с 31%. Рейнолдс посочва, че не би искал да пропусне подобно рали и сега.

По подобен начин вижда ситуацията и портфолио мениджърът Брад Липсиг от UBS Financial Services в Ню Йорк. "Дебатът за решението на бюджетните проблеми може да бъде по-продуктивен, отколкото обикновено се възприема", казва той. Основните стъпки за справяне с проблемите според него ще предизвикат  тласък. "Това може да бъде доловено и от самия пазар и след период на колебание той може да изостави притесненията си и да почувства отново оптимизма".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:15 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още