fallback

“Конструктивната среща” между Обама и Конгреса повиши настроенията на Wall Street

До Коледа ще се намери решение на проблема, наречен "фискална пропаст"

23:16 | 16.11.12 г. 3

Акциите на Wall Street приключиха с повишения в последната за седмицата сесия след “конструктивната среща” между президента на САЩ Барак Обама и лидерите на Конгреса, на която беше обсъдена фискалната пропаст, предаде Bloomberg.

В края на сесията Dow Jones се повиши с 0,36% до 12 588 пункта, S&P 500 отбеляза ръст от 0,49% до 1 360 пункта, а Nasdaq добави 0,57% до 2 853 пункта.

Сред печелившите позиции се наредиха акциите на American Express, UnitedHealth Group и Alcoa Inc.

Книжата на Facebook поскъпнаха с още близо 6 на сто, след като отпадна забраната за продажба на близо 800 млн. лота по позицията. В последствие стана ясно, че няколко инвестиционни фонда са придобили над 15 млн. акции от капитала на социалната мрежа, което изстреля книжата й нагоре.

На днешната среща между Обама и лидерите на републиканците и демократите в Конгреса стана ясно, че обект на преговори ще бъдат данъчните приходи в хазната.

Споразумение за планираните мерки от икономии и данъчното облагане на богатите американци ще бъде постигнато до Коледа.

“Всяка искрица надежда, че ще се стигне до позитивен развой на събитията около фискалната пропаст ще доведе и до положителен отговор на пазарите”, коментира пред информационната агенция Уолтър “Бъки” Хелуиг от BB&T Wealth Management.

“В момента това е движещата сила на пазарите. Всяка добра новина ще предизвиква ръстове, а всяка лоша ще дърпа акциите надолу”, допълни той.

Пред Bloomberg бившият председател на американския Федерален резерв Алан Грийнспан коментира, че в момента пазарите са много нестабилни.

“Пазарите ще се превърнат в бездънни кратери, ако фискалните проблеми не бъдат решени. Ако се измъкнем от това с умерена рецесия, бих казал, че това е евтина цена. Презумпцията, че проблемът ще се реши безболезнено, е крайно неуместна”, посочи той.

Нестабилността на пазарите се засили и заради ракетните удари, които си разменят Израел и Ивицата Газа. Освен това данни на Федералния резерв показаха, че през октомври индустриалното производство в САЩ се е свило с 0,4% при очакван ръст от 0,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:35 | 30.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още