fallback

Преговорите за фискалната пропаст притиснаха американските акции

Напрежението в Близкия Изток също стресна инвеститорите

18:11 | 16.11.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Индексите на Wall Street се понижиха в началото на сесията заради предстоящите преговори за преодоляването на т. нар. “фискална пропаст” в САЩ и напрежението в Близкия Изток, предаде Bloomberg.

Малко повече от час след началото на търговията Dow Jones се понижава с 0,07% до 12 532 пункта, S&P 500 изтрива 0,1% до 1 352 пункта, а Nasdaq отписва 0,17% до 2 832 пункта.

Акциите на Dell се сринаха с близо 7 на сто в началото на сесията, след като прогнозата за приходите на компанията се разминаха с очакванията на анализаторите. Тези на Gap обаче добавиха процент, след като компанията повиши прогнозата си за годишните приходи с оглед на нарастващите продажби в Северна Америка.

“Несигурността около данъчната политика в САЩ и липсата на яснота поставят пазарите пред сериозно предизвикателство след изборите”, коментира Ерик Тийл от First Citizens Bancshares. “Напрежението в Близкия Изток също не идва в добър момент за инвеститорите”, допълни той.

След като при израелски въздушен удар в сряда беше убит военен командир на Хамас, последва размяна на ракетни удари между Израел и ислямската групировка, която управлява ивицата Газа. В Тел Авив са се задействали сирените за въздушно нападение.

Тази вечер американският президент Барак Обама ще се срещне с лидерите на Конгреса. По време на срещата ще бъдат обсъдени възможните начини за преодоляването на “фискалната пропаст” – едновременното понижаване на публични разходи и повишаването на данъци в САЩ, планирани за 2013 г.

Според информации на Wall Street Journal в момента администрацията на Белия дом дискутира дали да не се откаже от рязкото свиване на разходите и вдигане на данъците и вместо това не предприеме по-плавни действия.

Същевременно данни на Федералния резерв показаха, че промишленото производство в САЩ през октомври неочаквано се е понижило, след като ураганът Санди засегна североизточната част на страната. Производството се е свило с 0,4%, докато икономисти, анкетирани от информационната агенция, очакваха то да отбележи ръст от 0,2 на сто.

* Актуално към 17.40 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:34 | 28.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още