fallback

Марк Фабер: Да се подготвим за масивен пазарeн колапс

Единственият начин за преструктуриране на финансовата система е чрез пазарна имплозия, коментира инвеститорът

17:12 | 13.11.12 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Марк Фабер. Снимка: Ройтерс

Пазарите ще колабират скоро, така че очаквайте акциите да изгубят 20% от стойността си, предупреждава Марк Фабер, автор на изданието Gloom, Boom and Doom Report, цитиран от CNBC.

„Не мисля, че пазарите ще се сринат заради Гърция и не мисля, че това ще се случи заради 'фискалната пропаст', тъй като 'фискална пропаст' няма да има“, изтъква Фабер.

„Пазарът се срива, тъй като корпоративните резултати ще започнат да разочароват и глобалната икономика ще има пренебрежим растеж догодина, а може и дори да се свие. Ето защо според мен акциите ще изгубят най-малко 20% от пика, който S&P 500 достигна при 1470 пункта“, допълва той.

Фабер, който е известен с мечите си възгледи, даде за пример разочароващите резултати на Apple, които костваха на компанията 20% от пазарната й капитализация през последните 2 месеца и 14% само за последния месец.

Серия незадоволителни резултати на корпорации, сред които Amazon, McDonalds и Google, помрачиха настроението на инвеститорите през последните седмици.

Според Фабер 'фискалната пропаст' всъщност ще представлява минимално повишение на данъците „в рамките на 5 години“ и известни бюджетни съкращения „в рамките на следващите 100 години“.

САЩ се нуждаят от малко болка за закърпване на бюджетния дефицит, коментира той. „Ще има малко болка, която ще бъде напълно контролирана. Въпросът е дали ще изтърпим малко болка сега или ще рискуваме пълен колапс на обществото си след 5 години“, допълва Фабер, предупреждавайки, че политическа воля за справяне с бюджетните проблеми липсва.

„В условията на демокрация те няма да се решат да позволят малко болка и затова проблемите ще бъдат отлагани, докато стават все по-големи и по-големи“.

Фабер идентифицира няколко проблема, които спъват възстановяването на американската икономика, като пазара на недвижими имоти, за който той коментира, че никога не е бил „по-застроен“.

Фабер предупреждава, че ще е необходимо сериозно понижаване на дълговите нива.

„В западния свят, включително Япония, проблемът е в твърде многото дългове. С тези дългове трябва да бъде направено нещо, при това бързо, или в противен случай ще се простим с растежа си“, допълва той.

„Според мен сме харчили много повече, отколкото сме изкарвали от 1980 г. до 2007 г. и сега е време за плащане“, коментира Фабер.

Според инвеститора стимулите, предприети от централните банки, са безполезни, а единственият начин за преструктуриране на финансовата система е чрез пазарна имплозия.

„Мисля, че цялата глобална финансова система трябва да бъде рестартирана и че това не може да бъде направено от централните банки, а чрез имплозия на пазара – или валутния пазар или дълговия пазар, или фондовия пазар“, изтъква Фабер.

„Това ще се случи, ще се случи един ден и тогава ще сме щастливи, ако все още държим 50% от стойността на активите, които притежаваме сега“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:35 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още