fallback

Краят на една историческа седмица

Барак Обама спечели втори мандат, Китай започна прехода към ново управление, а гръцкият парламент прие поредната порция мерки на строги икономии

09:24 | 10.11.12 г.

В една и съща седмица Барак Обама спечели втори мандат за Белия дом и Китайската комунистическа партия започна преход към друго управление, нещо което се случва веднъж на десет години. Междувременно в Европа Гърция успя да прекара през парламента допълнителни 13,5 милиарда евро икономии и увеличени данъци за бюджет 2013 и така изпълни условието за получаване на поредния транш от тройката международни кредитори по-малко от месец, преди държавната хазна съвсем да се изпразни и страната да обяви фалит, коментира Джеймс Хюз, главен пазарен анализатор на Alpari.

Във вторник ЕЦБ и Английската централна банка имаха заседания и пазарите консесусно определиха, че ЕЦБ ще се придържа към 0,75% лихва по рефинансиранията, докато във Великобритания БВП нарасна с 1% и централната банка не предвижда увеличение на лимита за изкупуване на активи. Той ще се запази на 375 милиарда лири най-вече защото британската икономика излезе от рецесията и отбеляза 1% ръст на брутния продукт.

Но все пак трябва да се има едно на ум, защото остават съмненията, че този ръст е предизвикан от еднократни събития – най-вече Олимпийските ири и юбилея на кралицата. Очакванията са, че търговския дефицит ще се подобри до -9.1 милиарда, за да покаже, че икономиката наистина се е подобрила, въпреки най-лошите от две години нива на индекса на бизнес активността за услугите.

Испания продължава да упорства с мерките за борба с дефицита, които обаче само увеличават  и без това високата безработица. Другата европейска болка, Гърция, ще трябва отново да пребори настроенията в парламента в неделя, за да прекара одобрението на бюджета за следващата година. Ако това не стане, може да наруши балансът в Европа и отново да се заговори по-високо за излизане на страната от евро-зоната. Най-вече защото търпението на икономики като Германия вече е на изчерпване.

И докато на Запад резултатите от изборите са ясни и Обама продължава още четири години, в Китай започна „промяната” с XVIII конгрес на Комунистическата партия. А докато партията заседава и решава, икономиката на страната сервира поредица от макро-икономически данни: годишна инфлация, индустриално производство, цени на дребно и инвестиции. Естествено, очакванията са Си Дзинпин да наследи Ху Дзинтао като президент и председател на партията, а данните от икономиката ще му покажат какво има още да се върши.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:49 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още