fallback

Адам Поусън: Икономиката на еврозоната ще върти почти на празни обороти 2 години

Единственият вариант това да не се случи е европейските правителства съгласувано да се откажат от фискалния аскетизъм, коментира експертът

18:34 | 09.11.12 г. 1

Икономиката на еврозоната едва ще нарасне през следващите 2 години, освен ако правителствата не решат да организират съгласуван отказ от фискалния аскетизъм, заяви Адам Поусън, бивш член на Комисията за монетарна политика към Английската централна банка, цитиран от MarketWatch.

Поусън прогнозира, че еврозоната ще регистрира ръст от едва 0,5% през 2013 г. и 1% през 2014 г.

Европейските правителства са се включили в състезание, за да решат кое от тях е най-малко слабо, и орязват разходите, за да се опитят да убедят пазарите, че не са в една и съща група с Гърция, посочи той.

Но същевременно те подценяват пресиращото въздействие върху ръста от всички осъществявани мерки за затягане на коланите, а бюджетните съкращения поставят нисък таван за перспективите за икономически ръст в региона, смята бившият член на комисията.

Междувременно намесата на Европейската централна банка поставя основа за ръста, така че вече има по-слаба вероятност за каквито и да било негативни трусове от региона, които да повлияят и ва икономиката на САЩ през следващите 24 месеца, изтъкна той. „Аз съм сравнително убеден, че нещата няма да стигнат до срив“, подчерта Поусън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:11 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още