fallback

Страхът от фискалната пропаст завладя Wall Street

В началото на търговията Dow Jones и S&P 500 се разделиха с над 2,2%

18:12 | 07.11.12 г.

Фондовата борса в Ню Йорк. Снимка: Ройтерс

Тежки разпродажби засегнаха индексите на Wall Street при отварянето на пазара в сряда, след като инвеститорите отново се фокусираха върху фискалната политика на Вашингтон, а несигурността при гласуването на бюджетните икономии в Гърция допълнително помрачи настроението на инвеститорите, пише Forexpros.

*В началото на търговията Dow Jones Industrial Average изгуби 2,25% до 12948 пункта, S&P 500 се понижи с 2,25% до 1396 пункта, а Nasdaq 100 се раздели с 2,31% до 2942 пункта.

Късно вечерта във вторник стана ясно, че президентът Барак Обама е спечелил втори мандат в Белия дом.

Обама спечели 303 електорални гласа при необходими 270 срещу републиканеца Мит Ромни, който спечели едва 206 гласа.

Окончателните резултати от Флорида, които ще осигурят на победителя допълнителни 29 гласа, се очакват по-късно днес. Последните данни обаче говорят за вероятна победа на Обама и в този щат, с което неговите гласове ще достигнат 332.

Според анализаторите победата на Обама означава, че Федералният резерв (Фед) ще продължи програмата си за вливане на ликвидност.

Апетитът за рискови активи обаче отслабва, тъй като вниманието на инвеститорите отново беше привлечено от опасността, свързана с „фискалната пропаст“ в началото на следващата година.

Ако администрацията на Обама не успее да постигне споразумение с републиканците от Конгреса, икономиката на страната може да пострада от автоматичното повишаване на данъци и въвеждане на бюджетни ограничения в размер на 600 млрд. долара от 1 януари 2013 г.

Финансовият сектор като цяло се оказа най-тежко засегнат. В началото на сесията Bank of America изгуби 3,6%, JP Morgan – 3,2%, докато Goldman Sachs се раздели с 3,7%

Междувременно коментари на президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги също се отразиха на пазарите. По-рано днес той заяви, че дълговата криза в еврозоната е започнала да се отразява и на икономиката на Германия.

Публикувани днес данни разкриха, че през септември индустриалното производство в Германия се е понижило с 1,8% вместо с очакваните 0,5%.

В Испания свиването на индустриалното производство през септември достига 7% - спад, който е почти два пъти по-голям от очаквания.

Също днес Европейската комисия (ЕК) понижи прогнозата си за растежа в еврозоната през 2013 г. до 0,1% от първоначално предвиждания 1%. ЕК понижи прогнозата си за растежа в Германия до 0,8% от 1,7%.

Пазарите следят и предстоящото по-късно тази вечер гласуване в Гърция, при което ще стане ясно дали страната ще остане в еврозоната.

Акциите на Time Warner се повишиха с 4%, след като медийният гигант обяви по-добри от очакваното печалби за третото тримесечие.

*Актуално към 18:00!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:35 | 24.08.22 г.
fallback