fallback

Wall Street чака утрешните избори*

Индексите се движат с минимални изменения в началото на сесията

18:27 | 05.11.12 г.

С минимални изменения на индексите се движи търговията на Wall Street.

Повече от час и половина след началото на сесията Dow Jones добавя 0,05% до 13 100 пункта, S&P 500 се повишава с 0,06% до 1 415 пункта, а Nasdaq регистрира ръст от 0,43% до 2 995 пункта.

Пазарните участници са в очакване на утрешните избори за президент на САЩ, пише Bloomberg.

“Хората по-скоро ще затаят дъх. Утре са изборите в САЩ, а освен това се възобновиха опасенията за Гърция. Това държи инвеститорите настрана”, коментира за агенцията Маделин Матлок от Huntington Asset Advisors.

Днес данните на Institute for Supply Management за сектора на услугите в Страната на неограничените възможности показаха, че растежът в сектора се забавя. Индексът на института се е понижил до 54,2 пункта през октомври от 551 пункта, регистрирани през септември. Очакванията на икономисти бяха за понижение на индекса до 54,5 пункта.

Новините около утрешния вот в САЩ движат пазарите в последните няколко седмици. Резултатите от най-актуалните проучвания на общественото мнение показват, че сегашният президент Барак Обама води минимално пред опонента му Мит Ромни, което прави изходът от изборите почти непредсказуем.

Това, заедно с ключовия парламентарен вот за бюджета в Гърция, кара инвеститорите да бягат от риска.

Тази седмица парламентът в Атина трябва да гласува бюджета за следващата година, както и мерките за икономии, които ще бъдат изпълнявани в следващите 2 години.

Има риск законопроектите да не бъдат приети, което поставя под въпрос изплащането на следващия транш от спасителната помощ за Гърция.

Заради ключовия вот се засили и общественото недоволство в Гърция. От днес в продължение на няколко дни страната ще бъде блокирана от серия стачки в градския и въздушния транспорт, лечебните заведения, медиите, образованието, държавната и местните администрации.

Гърците протестират срещу мерките за съкращаване на публичните разходи, заради които догодина се планира нов кръг от орязване на пенсиите и заплатите в публичния сектор.

*Актуално към 18.10 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:54 | 18.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още