fallback

Ромни има финансово предимство пред Обама седмици преди изборите

Екипът на Ромни позна, че последните две седмици вероятно ще решат изхода от кампанията и задели необходимите средства, коментира анализатор

13:19 | 27.10.12 г. 5

Кандидатът на републиканците за президентския пост в САЩ Мит Ромни (в дясно) и президентът Барак Обама. Снимка: Ройтерс

Кандидатът на републиканците за президентския пост в САЩ Мит Ромни има финансово предимство пред настоящия американски президент Барак Обама във финалните седмици преди изборите на 6 ноември, съобщава Bloomberg.

Последните финансови отчети разкриват, че към 17 октомври Републиканският национален комитет (RNC), който подкрепя Ромни, е набрал близо 1 млрд. долара – сума приблизително равна на средствата, събрани за кампанията на Обама.

Ромни обаче навлиза в последните 3 седмици преди изборите с 151 млн. долара, което ще му позволи да харчи по 50 млн. долара на седмица, докато Обама и демократите разполагат с едва 114 млн. долара.

„Стратезите на Обама заложиха на хипотезата, че ще се справят с Ромни още през летните месеци като харчат за кампанията си големи суми в ранните етапи на предизборната надпревара“, казва Роган Керш, декан на Wake Forest University в Северна Каролина.

„Екипът на Ромни от своя страна позна, че последните две седмици вероятно ще решат изхода от кампанията и задели необходимите средства. Ако разликата между двамата кандидати остане малка до последния момента, финансовото предимство на Ромни може да се окаже решаващо“, допълва той.

Ромни успя да предотврати повторение на кампанията от преди 4 години, когато с набраните над 1 млрд. долара, Обама и демократите разполагаха с чувствително финансово предимство пред екипа на републиканеца Джон Маккейн, който успя да набере едва малко под 780 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:15 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още