fallback

Очаква се малко по-силен ръст на БВП на САЩ заради потребителските разходи

Икономисти прогнозират, че по-големите разходи на потребителите ще неутрализират ефекта от свиването на разходите на бизнеса

10:50 | 26.10.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Американската икономика вероятно е нараснала с малко по-бърз темп през третото тримесечие заради по-силните потребителски разходи, които се очаква да са елиминирали негативните ефекти от свиването на бизнес инвестициите, предаде Ройтерс.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакват брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ да отбележи годишен ръст от 1,9% през третото тримесечие, след като през второто беше постигнат растеж от 1,3 на сто.

Според анализатори обаче икономически растеж от порядъка на 2 процента е твърде недостатъчен, за да може да се каже, че американската икономика се възстановява устойчиво.

След като излезе от рецесията, икономиката на САЩ се изправи пред сериозни предизвикателства заради повишаването на цените на горивата, кризата в Европа и свиването на публичните разходи. БВП така и не успя да регистрира задоволителен темп на растеж, не достигат и около 4,5 млн. работни места.

Потребителите обаче в голяма степен пренебрегнаха съкращенията на държавните разходи и риска от увеличаване на данъците и увеличиха разходите си в последните месеци.

Потребителските разходи, които съставляват около 70% от американската икономика, се очаква да са нараснали с около 2% през третото тримесечие заради по-осезаемия ръст на цените на акциите и увеличаването на стойността на имотите, което се отрази положително и на съвкупното богатство на американските домакинства.

Заради високата безработица обаче опасенията, че увеличението на потребителските разходи няма да бъде устойчиво, си остават, особено ако цените на горивата продължат да се нарастват и данъците за домакинствата се повишат през 2013 г.

Очаква се също така разходите на бизнеса да продължават да се свиват, особено инвестициите в ново оборудване и софтуер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:35 | 04.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още