fallback

Фед ще се придържа към програмата за вливане на ликвидност

Американската централна банка изрази обичайните си опасения за състоянието на икономиката

21:37 | 24.10.12 г.

Федералният резерв на САЩ продължава да изразява опасения за състоянието на икономиката, съобщи онлайн изданието MarketWatch.

Федералният комитет за отворените пазари, чието заседание приключи днес, съобщи в становището си, че брутният вътрешен продукт (БВП) на Щатите нараства скромно.

От комитета са констатирали също така, че са нараснали потребителските разходи, но това е компенсирано от свиването на разходите на бизнеса.

Заради по-високите цени на енергията пък се е засилил инфлационният натиск в страната.

Засега Фед ще се придържа към изпълнението на актуалния си план за вливане на ликвидност в икономиката. Американската централна банка смята, че операциите й ще спомогнат за намаляването на дългосрочните лихви по кредитите.

От Фед потвърждават освен това, че намесата им на пазарите ще продължи, докато не се забележи трайно възстановяване на пазара на труда в страната.

Миналия месец американското трудово министерство съобщи, че нивото на безработицата е паднало до 7,8 на сто, но според Фед това не е достатъчно.

Междувременно икономисти, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха, че председателят на Фед Бен Бернанке ще продължи с изпълнението на икономическите стимули до края на мандата му, който изтича през януари 2014 г.

Анализатори се опасяват, че възстановяването на пазара на труда в Щатите ще бъде по-трудно, отколкото централната банка очаква, заради опасността от структурни деформации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:59 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още