fallback

Затварят ядрена централа в САЩ заради финансови загуби

Ниските цени на тока и слабото търсене на електроенергия в Средния Запад са изтощили финансово оператора на съоръжението

21:15 | 24.10.12 г. 9

Енергийната компания Dominion Resources съобщи, че затваря ядрената си централа в американския щат Уисконсин, тъй като ниските цени на електроенергията и недостатъчното търсене са направили проекта нерентабилен, предаде The Wall Street Journal.

Компанията търсеше купувач на централата, но такъв не се намери. Междувременно две компании за комунални услуги се отказаха да изкупуват електричеството, произвеждано от централата.

Dominion планира да спре производството на ток през второто тримесечие на 2013 г., а след това ще започне процесът по извеждането на съоръжението от експлоатация.

Съоръжението има лиценз за работа до 2033 г.

В писмено изявление до медиите изпълнителният директор и президент на Dominion Томас Фаръл ІІ посочи, че компанията му не е в състояние да продължава да изпълнява плана за развитието на ядрените мощности в Средния Запад, тъй като трябва да предприеме икономии от мащаба.

Решението на компанията идва в момент, в който много енергийни компании обмислят затварянето на стари мощности за производство на електроенергия заради слабото търсене в Средния Запад на САЩ, което се отрази негативно на печалбите.

Конкретно централата на Dominion регистрира загуби за 39 млн. долара през 2011 г. и е изправена пред редица предизвикателства заради по-малкия си размер и ниските цени на електричеството в региона.

Допълнителен натиск върху цените на тока оказват и ниските цени на газа в Щатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:13 | 30.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още