Дейностите по картата на генома на ечемика напредват бързо, съобщават от американското земеделско министерство, което спонсорира работата на екипите от учени.
Пробивът в тази област би довел до редица позитиви – повече площи засадени с ечемик, по-добра издържливост на растението на пестициди и на болести, както и подобряване на хранителната му стойност.
Проучванията могат да разкрият потенциала на културата, да повишат приходите на фермерите и да помогнат за решаването на проблемите в глобален аспект, смята ръководителят на проекта в министерството на земеделието Катрин Уотеки.
Геномът на ечемика е по-сложен от човешкия, а заради разпространението на културата, изследването върху него е сложен процес. Проучването му обаче носи много позитиви.
От земеделското министерство на САЩ припомнят например, че подобни проучвания върху царевицата, са довели до по-качествено хранене на кравите и в резултат се е покачил млеконадоят.