fallback

Печалбата на Bank of America пострада поради юридически разходи

През третото тримесечието банката е платила глоби за 1,6 млрд. долара и още 2,4 млрд. долара за постигане на извънсъдебно споразумение с акционери

20:45 | 17.10.12 г. 1

Брайън Монихан, изпълнителен директор на банката. Снимка: Ройтерс

Bank of America обяви рязък спад на печалбата си за третото тримесечие, след като отчете значителни юридически разходи, съобщава BBC.

Нетната печалба на финансовата институция за третото тримесечие възлиза на 340 млн. долара. За сравнение за същия период на миналата година банката е отчела печалба от 6,2 млрд. долара.

През тримесечието банката е изплатила глоби за 1,6 млрд. долара.

Също така миналия месец банката плати 2,4 млрд. долара за постигане на извънсъдебно споразумение с акционери, които твърдят, че са били подведени за сделката за сливането с Merrill Lynch.

Bank of America се сля с инвестиционната банка Merrill Lynch в разгара на финансовата криза и впоследствие претърпя тежки загуби.

Инвеститорите твърдят, че Bank of America си е позволила подвеждащи коментари за финансовото състояние на двете институции.

Bank of America продължава да отстоява позицията си, че не е направила нищо лошо.

По-рано този месец банката предупреди, че през тримесечието е понесла 1,9 млрд. долара загуби преди данъци, свързани с кредитните спредове на компанията, както и загуби за още 800 млн. долара свързани с промяната на корпоративното облагане във Великобритания.

За периода Bank of America е предоставила ипотечни кредити за 21,2 млрд. долара, което е с 12% повече в сравнение с предоставените през второто тримесечие заеми и с 18% повече на годишна база.

„Нашата стратегия е да разширяваме опрерациите си, дори когато работим в предизвикателна икономическа среда и разчистваме проблеми, наследени от миналото“, казва Брайън Монихан, изпълнителен директор на банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:46 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още