fallback

Американските индекси се върнаха на пътя на повишенията

Пазарът търси нов краткосрочен подем след подкрепата от третия кръг на вливането на ликвидност, коментира анализатор

23:46 | 15.10.12 г. 1

Основните американски индекси приключиха първата сесия за новата седмица с положителен баланс и близо до най-високите достигнати нива, връщайки се към ръст след резките загуби от миналата седмица благодарение на положителните данни за продажбите на дребно и по-добрия от очакваното тримесечен отчет на Citigroup, съобщи CNBC.

Dow Jones напредна с 0,7% до 13 424,23 пункта, воден от акциите Merck, които прибавиха 2,1% към стойността си до 46,59 долара, и тези на Bank of America, поскъпнали с 3,5% до 9,44 долара.

Индексът Standard & Poor's 500 се повиши с 0,8% до 1 440,13 пункта, като повечето от подсекторите му приключиха на положителна територия начело с финансовите и фармацевтичните компании, докато телекомуникационните компании натежаха в най-голяма степен върху представянето му. Nasdaq Composite спечели 0,7% до 3 064,18 пункта.

„Икономическите данни напоследък насочват към продължително бавно възстановяване, което като цяло е добра новина в дългосрочен план, но пазарът търси нов краткосрочен подем след подкрепата от третия кръг за вливане на ликвидност“, заяви Натали Трънау, главен инвестиционен директор в Calvert Investments, визирайки програмата на американския Федерален резерв.

„Налице са краткосрочни възможности за тежък период, освен ако сезонът на отчетите наистина не изненада положително, което не очаквам да се случи“, добави тя.

Продажбите на дребно в САЩ нараснаха с 1,1% през септември на месечна база, съобщиха от американското министерство на търговията. Оттам добавиха, че запасите на бизнеса през август са се увеличили с 0,6%.

Показателят за производството в щата Ню Йорк обаче се свива за трети пореден месец през октомври, сочат данни на Фед.

Акциите на Citigroup повишиха стойността си с 5,5% до 36,66 долара, след като печалбата и приходите на компанията за третото тримесечие надхвърлиха очакванията на анализаторите. Конкурентите ѝ също се радваха на позитивна сесията, като пазарната капитализация на Goldman Sachs нарасна с 3,6% до 124,50 долара за акция.

Акциите на Eli Lilly поскъпнаха с 4,1% до 52,53 долара, след като фармацевтичната компания обяви, че тестовете на лечение на рак на стомаха са постигнали очакваните цели за удължаване на живота на пациенти в последен стадий на заболяването.

Пазарната капитализация на Texas Instruments се разшири с 3,45% до 28,22 долара за акция след съобщение в израелския вестник Calcalist, че Amazon е в напреднали преговори за закупуване на подразделението ѝ за производство на компютърни чипове.

Акциите на Sprint Nextel обаче понижиха стойността си с 0,7% до 5,69 долара, след като бе обявено, че японската Softbank ще придобие дял от 70% в четвъртия по пазарна капитализация американски мобилен оператор за около 20 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:23 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още