fallback

Citigroup отчете рязък спад на печалбата, след като отписа дела си в MSSB

Икономическата несигурност предопределя по-предпазливия подход на банката, коментира изпълнителният директор Викрам Пандит

18:09 | 15.10.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Изпълнителният директор на Citigroup Викрам Пандит. Снимка: Ройтерс

Тримесечната печалба на Citigroup се понижи рязко, след като банката отписа стойността на дяловото си участие в брокерска компания, съобщава BBC.

Нетната печалба на финансовата институция за третото тримесечие на годината се понижи до 468 млн. долара от 3,8 млрд. долара година по-рано.

Печалбата на Citigroup е по-ниска, тъй като институцията е отписала дяловото си участие в Morgan Stanley Smith Barney (MSSB), което продава.

Банката отчита по-високи приходи от операции с ипотечни облигации в Канада и САЩ.

Като се изключат извънредните проходи и разходи нетната печалба на Citigroup възлиза на 3,3 млрд. евро.

През септември Citigroup обяви, че се е договорила за цената, на която ще продаде своите 49% в MSSB на Morgan Stanley.

Съвместното предприятие беше създадено през 2009 г. като инструмент, който да помогне на Citigroup да свие раздутия си баланс в разгара на финансовата криза.

Citigroup обяви, че е увеличила „финансовия си буфер“ и че сега държи 8,6% от активите си в на практика безрискова форма.

Икономическата несигурност предопределя и по-предпазливия подход на банката, коментира изпълнителният директор на Citigroup Викрам Пандит. „Като се вземат под внимание глобалните икономически условия управляваме рисковете много внимателно“, допълва той.

През август Citigroup изплати 590 млн. долара на акционери, обвиняващи банката, че е укрила реалните мащаби на експозицията си към пазара на ипотечни деривати.

Citi отхвърля обвиненията и обяснява изплатените суми с мотива, че иска да избегне по-нататъшни юридически разходи. Платената по извънсъдебното споразумение сума е една от най-големите във връзка с глобалната финансова криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:23 | 23.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още