fallback

Wall Street навлиза плахо в отчетния сезон

Третото тримесечие е на път да се окаже най-лошото за годината, но може би не толкова, колкото се очаква, коментира анализатор

23:33 | 08.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американските индекси се понижиха в първата сесия за седмицата при ниски обеми, като Dow Jones се отдръпна от постигнатия в петък 5-годишен връх заради притесненията за глобалния растеж и очакванията за слаб отчетен сезон, предава CNBC.

Предупреждения напоследък за печалбите на големи международни корпорации като FedEx, Caterpillar и Hewlett-Packard карат инвеститорите да бъдат предпазливи преди отчетния сезон.

Индексът на 30-те представителни американски компании Dow Jones Industrial Average отстъпи с 0,2% до 13 584 пункта. Индексът на големите фирми S&P 500 се понижи с 0,4% до 1 456 пункта, а технологично ориентираният Nasdaq Composite спадна с 0,8% до 3 112 пункта.

Днес липсваха макроикономическите данни, а облигационният пазар остана затворен заради Деня на Колумб. „Наистина нямаш върху какво да се фокусираме... Очакваме корпоративните отчети”, коментира Мат Чеслок, трейдър във Virtu Financial. „Освен банките JPMorgan и Wells Fargo, ще следим и компаниите за стоки от първа необходимост като Costco.”

Сезонът на отчетите започва утре след края на сесията по традиция с резултатите на алуминиевия гигант и компонент на Dow - Alcoa. Анализатори, запитани от Thomson Reuters, очакват компанията да излезе на нулата за тримесечието спрямо печалба от 15 цента на акция преди година.

„На фона на цялата паника третото тримесечие е на път да се окаже най-лошото за корпоративните печалби от десет години насам, но може би не толкова, колкото се очаква”, коментира Джим МакКахън, главен изпълнителен директор на Principal Global Investors.

”Данните за заетостта и пазара на труда сочат, че американската икономика се спрява сравнително добре, така че има вероятност за някои положителни изненади и оттам някакъв подем в нагласите към края на годината.” Световната банка понижи прогнозата си за растежа в Източна Азия и Тихоокеанския регион, като заяви, че забавянето в Китай може да се задълбочи и да продължи по-дълго от предвижданото. 

Акциите на Facebook се понижиха с 2,4% до 20,40 долара за брой, след като BTIG понижи препоръката си за книжата от „неутрална” на „продава” с таргет от 16 долара за акция. Компанията обаче ще спести от поевтинелите си акции.

По-рано днес социалната мрежа обяви, че ще съкрати наполовина кредитната си линия от 3 млрд. долара, която си осигури преди IPO-то през май, след като се бе ангажирала да поеме данъка върху реализираната капиталова печалба от служителите си, която при спадналите цени ще е доста по-малка.

Американският лек петрол се понижи с 0,3% до 89,65 долара за барел, а петролът тип Брент прибави 0,1% до ниво от 112,17 долара.

Цената на златото отстъпи с 0,2% до 1 776 долара за трой унция, а на среброто спадна с 1,6% до 34,02 долара.

Еврото поевтиня с 0,5% до ниво от 1,297 долара. Доходността на базовите 10-годишни американски ДЦК е на ниво от 1,75%, след като пазарите на облигации почиваха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:39 | 23.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още