fallback

Републиканците може да отстъпят за повишаването на данъка върху богатите

В партията се води дебат по въпроса дали не е по-разумно да се подкрепи предложението на демократите, разкрива източник на FT

21:57 | 08.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Някои републиканци променят позицията си относно възможността за увеличаване на данъците за най-богатите американци, пише Financial Times. Подобна стъпка би намали страховете от пропадане на страната във „фискалната пропаст” след президентските избори през ноември.

Старши съветник в Камарата на представителите на американския Конгрес от републиканската партия е казал пред изданието, че тече вътрешен дебат в партията, като едната страна смята, че ще е по-добре да се отстъпи пред демократите за повишаването на данъците върху годишните доходи над 250 хил. долара, ако президентът Обама бъде преизбран.

В такъв случай влиянието ни ще бъде отслабено. Можем да го използваме за удължаване на данъчните облекчения от времето на Буш, но може би е по-добре да го направим за реално законодателство, така че можем да отстъпим относно данъка за богатите. Не знам как, но би могло, е споделил източникът.

Според него ревизията на данъчния кодекс в САЩ е в крайна сметка най-важната данъчна цел на републиканците, така че въпросният данък е всъщност без значение.

Промяната в настроенията намалява шанса от изпадане във „фискална пропаст” в началото на 2013 г. – ако Конгресът не вземе мерки, американската икономика ще бъе връхлетяна от данъчни повишения и съкращения на бюджетните разходи на стойност общо 600 млрд. долара, което вероятно ще я тласне в повторна рецесия в началото на следващата година.

Сред най-опасните сценарии е този, при който Барак Обама е преизбран, а републиканците запазят контрола върху Камарата на представителите в Конгреса и евентуално спечелят Сената. Това ще доведе до задънена улица по спорните въпроси между двете партии, като този за вдигането на данъците за богатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:32 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още