fallback

Wall Street бе подкрепен от изявлението на Драги*

Индексите се движат с повишения в началото на сесията след изказването на президента на ЕЦБ и добрите данни за пазара на труда в САЩ

18:10 | 04.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Индексите на Wall Street се движат с ръстове в началото на сесията след изявлението на президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги и по-добрите данни за пазара на труда в САЩ, които бяха публикувани днес, предаде Bloomberg.

Малко повече от час след началото на сесията Dow Jones се повишава с 0,62% до 13 575 пункта, S&P 500 добавя 0,69% до 1 461 пункта, а Nasdaq регистрира ръст от 0,34% до 3 146 пункта.

В групата на финансовите институции акциите на Bank of America и Citigroup поскъпват с по над 2%. От търговците а дребно добре се представят книжата на Gap заради отчетените по-добри от очакваното продажби през септември.

Пазарните участници останаха удовлетворени от днешната пресконференция на Марио Драги. Той потвърди ангажимента си ЕЦБ да започне да изкупува държавни ценни книжа веднага, след като съответната държава поиска помощ и намеса на дълговите пазари, но след като приеме определени условия на банката.

ЕЦБ освен това очаквано запази основната си лихва на ниво от 0,75%, а централната банка на Великобритания поне засега не увеличи тавана на програмата си за изкупуване на облигации.

Същевременно Ройтерс съобщи, като се позова на запознати анонимни източници, че еврозоната планира да даде допълнителни гаранции на инвеститорите, които решат да купят държавни ценни книжа.

Страните от европейската валутна общност са готови да предприемат този ход, за да подпомогнат връщането на Испания на пазарите и да намалят цената, която трябва да платят данъкоплатците.

Според плановете постоянният спасителен фонд на еврозоната би могъл да гарантира 20-30% от всяка нова емисия държавни облигации, която пусне страната.

Според източникът на информационната агенция подобна операция би струвала около 50 млрд. евро годишно, като това би могло да помогне на Испания да покрива финансовите си нужди, а същевременно ще предотврати и намесата на ЕЦБ на вторичните пазари.

Ако идеята се осъществи, Мадрид ще избегне и пълния спасителен пакет, който трябва да поиска, за да разчита на помощ от страна на централната банка на еврозоната.

Същевременно стана ясно, че по-малко американци от очакваното са потърсили помощи при безработица през миналата седмица. Анализатори прогнозираха, че ще бъдат подадени 370 хил. заявления за обезщетения при безработица, докато през миналата седмица са били подадени 367 хил.

Данните сочат, че пазарът на труда в САЩ се стабилизира, тъй като новите молби за помощи при безработица са се увеличили със само 4 хил. спрямо предходния седемдневен период.

Утре американското правителство ще публикува доклада си за заетостта и безработицата в САЩ през септември. Експерти очакват, че нивото на безработицата леко се е увеличило до 8,2% от 8,1% през август.

Добри са данните и за продажбите на дребно на големите вериги през септември, което е един вид “загрявка” за голямото предколедно пазаруване. Индексът Thomson Reuters I/B/E/S, който след ипродажбите на 17 големи вериги, е нараснал с 3,6%, което съвпада с очакванията на икономистите.

Тревожни данни обаче излязоха за производствения сектор в Щатите, което ограничи повишенията на индексите. Според статистиката на американското търговско министерство новите промишлени поръчки през август са се понижили с 5,2%, което е най-голям спад от януари 2009 г.

За сравнение, през юли промишлените поръчки в САЩ се повишиха с 2,8 на сто. Като се изключат обаче новите промишлени поръчки в транспортния сектор, за август се отчита ръст от 0,7%.

* Актуално към 17.35 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:21 | 07.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още