fallback

Американците пак започнаха да трупат дългове

Намаляла е задлъжнялостта по ипотечните кредити в САЩ за сметка на тази по потребителските, показват данни на Федералния резерв

21:55 | 20.09.12 г.

Темпът на ръст на задлъжнялостта на американските домакинства през второто тримесечие на годината е бил най-силен от повече от 4 години насам, показват данни на Федералния резерв на САЩ, цитирани от MarketWatch.

Общият размер на вътрешния дълг в Страната на неограничените възможности е нараснал най-бързо от три години и половина, сочи още статистиката.

Сезонно изгладените данни на американската централна банка показват, че дългът на домакинствата е отбелязал годишен ръст от 1,2% през второто тримесечие.

Американците обаче са намалили още задлъжнялостта си по ипотечни кредити. През второто тримесечие дългът им по заеми за жилища се е понижил с 2,1%, след като търсенето на имоти значително се сви заради спукването на балона на пазара.

Задълженията по потребителски кредити обаче са регистрирали годишен ръст от 6,2% за периода април-юни, като най-сериозно за това увеличение са допринесли студентските заеми и кредитите за покупки на автомобили.

В същото време американците, които са инвестирали на капиталовите пазари, регистрират загуби, сочи още статистиката на Фед. Нетната стойност на богатството им се е понижила основно заради понижението при стойността на акциите, както и за ради проблемите с взаимните фондове и застрахователните продукти.

Статистиката сочи още, че стойността на имотите в Щатите е започнала бавно да се възстановява, с което общата нетна стойност на богатството на американците се е покачила до 62,7 трлн. долара в края на второто тримесечие.

Наблюдава се повишаване на задлъжнялостта и сред бизнеса в САЩ. Нефинансовите фирми са повишили дълговете си с 4,9% в периода април-юни спрямо същия период на миналата година.

В същото време е отчетено леко понижение кешовите резерви на компаниите.

Отчита се бавен ръст и на задлъжнялостта на щатските и местни власти, чиито бюджети остават под натиск заради занижените постъпления от данъци. Дългът на федералното правителство през второто тримесечие се е увеличил с 10,9%, което обаче е най-бавният му ръст от второто тримесечие на миналата година.

Резултатите от редовното месечно проучване на потребителските нагласи, осъществявано от Bloomberg, показват, че очакванията на американците за перспективите пред икономиката са се подобрили през септември.

Агенцията обяснява оптимизма със скорошните повишения на капиталовите пазари, които вероятно са повишили финансовата сигурност на домакинствата от средната класа и на тези с по-високи доходи.

Делът на американските домакинства, които очакват влошаване на икономиката през септември, е намалял до 34%. За сравнение през август 45% от анкетираните прогнозираха, че икономическите условия ще се влошат.

Очаква се нарасналият оптимизъм да подкрепи продажбите на дребно в САЩ след разочароващите данни за търговията на дребно през август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:23 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още