fallback

Американските индекси прекъснаха 4-дневна печеливша серия

Петролът поевтиня с над 3%, а трейдърите се усъмниха в технически проблеми при изчисление на цената и спекулираха за освобождаване на суровина от резерва на САЩ

23:59 | 17.09.12 г.

Основните американски индекси прекъснаха 4-дневно рали, отстъпвайки от подхранените от решенията на Федералния резерв на САЩ многогодишни върхове на фона на новите геополитически тревоги и след спад от 3% в цената на петрола, съобщи CNBC.

След средата на днешната сесия цената на американския лек суров петрол за кратко потъна с над 4 долара до под 95 долара за барел, като част от трейдърите подозираха грешка в системата за търговия, докато други спекулираха за евентуално освобождаване на част от стратегическия петролен резерв на САЩ.

От CME Group, която притежава борсите в Чикаго и Ню Йорк, обаче обявиха, че „не откриват никакви технически проблеми“ относно спада в цената на петрола, а от Белия дом посочиха, че нямат непосредствени планове за промяна в обема на стратегическия петролен резерв.

Dow Jones се понижи с 0,3% до 13 553,10 пункта, воден от акциите на Bank of America, загубили 2,6% от стойността си до 9,30 долара, и тези на Alcoa, поевтинели в същата степен до 9,58 долара.

Индексът Standard & Poor's 500 изтри също 0,3% до 1 461,19 пункта, като акциите на добивните компании бяха сред най-големите губещи, докато тези на компаниите от сектора на здравеопазването приключиха сесията на положителна територия. Акциите на Netflix поевтиняха с 5,8% до 57,02 долара, след като Macquaire понижи рейтинга им.

Nasdaq Composite отстъпи с 0,2% до 3 178,67 пункта. Въпреки днешните негативни резултати и трите основни индекса запазват печалби от над 3% за месеца.

„Имахме няколко последователни прекрасни седмици, като пазарът реагираше положително на позитивните новини и пренебрегваше негативните, така че сега поемаме дъх“, заяви Арт Хоугън, управляващ директор в Lazard Capital Markets. „Това все още не е началото на отстъпление – ударът на Бернанке ще се усеща за известно време, което ще ограничи някои рискове в посока на понижение“, добави той, визирайки председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке.

Но според Ю-Ди Чан, главен трейдър в  ACE Investment Strategists, през следващите 6 седмици може да се очаква отстъпление с около 7-8%. „Очаква ни прекалено много несигурност, но около средата на ноември виждам нова възходяща вълна“, посочи той.

Промишлената активност в щата Ню Йорк се е понижила до най-ниското си ниво от 3 години и половина, сочат данни на подразделението на Фед в щата.

Акциите на Apple поскъпнаха с 1,2% до 699,78 долара, след като от технологичния гигант обявиха, че продажбите на iPhone 5 са счупили рекорда през уикенда, надхвърляйки 2 млн. броя само за първите 24 часа. В търговията след затваряне на борсата цената надхвърли 700 долара за акция, включвайки се в ограничения кръг на компаниите, чиито акции са надхвърляли това ниво, след които и  Google по-рано през септември. Пазарната капитализация на компанията вече е около 656 млрд. долара.

Акциите на  AK Steel понижиха стойността си с 5,8% до 5,53 долара, след като JPMorgan предприе аналогични действия.

Пазарната капитализация на IRIS International обаче се изстреля с 45,6% до 19,54 долара за акция, след като Danaher обяви, че ще придобие компанията в сделка на стойност 355 млн. долара.

Акциите на  Waste Connections поскъпнаха с 10,6% до 32,81 долара, след като компанията обяви, че купува R360 Environmental Solutions за около 1,3 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:16 | 01.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още