fallback

Wall Street приветства действията на Фед

Основните индекси се повишиха с около 1,5%, като според анализатор ръстът при малките акции вещае подем за целия пазар

23:35 | 13.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американските акции приключиха сесията в четвъртък на няколкогодишни върхове, след като Wall Street приветства новия кръг вливане на ликвидност от страна на Федералния резерв, предава CNBC. Допреди решението на щатската централна банка акциите се търгуваха без ясна посока.

Индексът на 30-те представителни американски компании Dow Jones Industrial Average се повиши с 1,5% до 13 540 пункта. Индексът на големите фирми S&P 500 нарасна с 1,6% до 1 460 пункта, а техологично ориентираният NASDAQ се покачи с 1,3% до 3 156 пункта.

Индекът на компаниите с малка пазарна капитализация Russell 2000 отбеляза нов връх за годината, достигайки най-високото си ниво от юли 2011 г. „Щом малките акции водят, значи целият пазар се движи нагоре”, посочва техническият анализатор Райън Детрик от Schaeffer’s Investment Research.

„Не залагайте срещу централните банки – основното притеснение на пазара беше, че еврозоната може да се разпадне, но ЕЦБ ни убеди, че това няма да се случи, а сега Фед стартира нови стимулиращи мерки за икономиката, така че акциите определено имат потенциал за ръст”, коментира Джон Фокс, мениджър на FAM Value Fund. Федералният резерв заяви, че ще влива ликвидност, докато заетостта се подобри. Централната банка на САЩ обяви ежемесечни покупки на ипотечни облигации за 40 млрд. долара и удължи ангажимента си за ниски лихви поне до средата на 2015 г.

Същевременно Фед понижи прогнозата си за растежа през 2012 г. до 2% от досегашните 2,4%, като предвижда безработицата да остане над 8% до края на годината, но излезе с по-благоприятни оценки за растежа и безработицата през следващите две години. По време на пресконференцията председателят на Фед Бен Бернанке защити действията на централната банка, като допълни, че тя не допринася за повишаване на бюджетния дефицит, нито че изпуска инфлацията от контрол. Акциите на Apple се повишиха с 2%, достигайки исторически връх от близо 685 долара за брой, след като технологичният гигант представи новия смартфон iPhone 5, както и някои нови устройства iPod. Най-малкото девет брокерски компании повишиха очакванията си за акциите на компанията.

Икономическите новини от деня показаха, че през миналата седмица са били подадени 382 хил. молби за помощи при безработица, което е с 15 хил. заявления повече в сравнение с подадените в предходната седмица. Цените на производител пък са се увеличили с 1,7% през август заради по-скъпата енергия, което е най-големият скок от юни 2009 г. Американският лек петрол поскъпна с 1,1% до 98,03 долара за барел, а петролът тип Брент се повиши с 0,6% до ниво от 116,90 долара.

Цената на златото нарасна с 2% до 1 765 долара за трой унция, а среброто скочи с 4,2% до 34,68 долара.

Еврото прибави 0,2% до 1,299 долара, а доходността на базовите 10-годишни американски ДЦК се понижи с 0,01 процентни пункта до 1,73%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:32 | 19.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още