fallback

Инвеститорите на Wall Street чакат решенията на Фед*

Анализатори прогнозират, че американската централна банка ще предприеме трети кръг на вливане на ликвидност

17:37 | 13.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор

С минимални изменения на индексите се води търговията на Wall Street. Близо час след началото на сесията Dow Jones се повишава с 0,11% до 13 348 пункта, S&P 500 добавя 0,03% до 1 437 пункта, а Nasdaq регистрира ръст от 0,15% до 3 119 пункта.

Инвеститорите са в очакване на изявленията след редовното месечно заседание на американския Федерален резерв, предаде Bloomberg.

Повечето от пазарните участници залагат, че Фед ще предприеме трети кръг от вливане на ликвидност в американската икономика. Предполага се също така, че американската централна банка ще запази рекордно ниската си основна лихва до 2015 г.

Агенцията припомня, че в предходните два кръга на вливане на ликвидност Фед изкупи облигации за 2,3 трлн. долара.

Пазарът на труда в САЩ остава под напрежение заради влошената икономическа среда и е основен източник на опасения за американските политици.

Още в края на август председателят на Фед Бен Бернанке коментира, че високата безработица, която от 2009 г. надвишава 8 на сто, нанася структурни вреди на американската икономика за години напред.

Днес стана ясно, че през миналата седмица са били подадени 382 хил. молби за помощи при безработица, което е с 15 хил. заявления повече в сравнение с подадените в предходната седмица.

От отделен доклад стана ясно, че цените на производител в Щатите са се увеличили с 1,7% през август заради по-скъпата енергия, което е най-големият скок от юни 2009 г., посочва Ройтерс.

* Актуално към 17.15 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:49 | 20.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още