fallback

Анализатори: Фед ще купи ипотечни облигации и ДЦК за още 700 млрд. долара

Специалистите очакват централната банка да запази близките до нула лихвени проценти и през 2015 г.

19:17 | 12.09.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Председателят на Фед Бен Бернанке. Снимка: Ройтерс

Утре Федералният резерв (Фед) вероятно ще обяви трети кръг вливане на ликвидност, прогнозират две трети от икономистите, участвали в проучване на Bloomberg.

Те също така очакват централната банка да запази близките до нула лихвени проценти и през 2015 г.

Председателят на Фед Бен Бернанке и неговите колеги от Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) вероятно още веднъж ще прибегнат към неконвенционални монетарни практики, за да подкрепят анемичния икономически растеж от под 2% през второто тримесечие на годината и да понижат безработицата, която остава над 8% вече 43 месеца, прогнозират още анализаторите.

„Фед определено иска да направи повече“, казва Ник Сарган, бивш икономист на централната банка в Сан Франциско. „Състоянието на икономиката е несигурно, а банкерите на Фед повтарят от доста време, че безработица на толкова високи нива е неморална“.

Двата досегашни кръга вливане на ликвидност на стойност 2,3 трлн. долара не успяха да вдъхнат живот на пазара на труда – факт, който миналия месец Бернанке определи като „изключително сериозен проблем“.

Това означава, че централните банкери вероятно ще обявят отворена програма за изкупуване на облигации, която ще бъде обвързана по-скоро с устойчивото възстановяване на икономиката, отколкото с определена сума и крайна дата за приключване на операцията, очакват 32-ма от 73-мата икономисти, участвали в приучването.

Двадесет и двама анализатори очакват програмата да е фиксирана във времето и да е за определена сума.

Почти всички икономисти прогнозират, че новата програма за вливане на ликвидност ще включва изкупуване както на щатски ДЦК, така и на ипотечни облигации.

Централната банка ще купи ДЦК за 300 млрд. долара и ипотечен дълг за 400 млрд. долара, прогнозират анализаторите, заложили, че програмата ще е фиксирана.

Икономистите, които очакват програмата да е отворена, прогнозират, че всеки месец ще бъдат купувани ДЦК за 30 млрд. долара и ипотечни облигации за 35 млрд. долара. По този начин след година Фед ще е разширил баланса си с около 780 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:51 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още