fallback

Милиони за една тиха новина

Тридневният конгрес на демократите в Шарлот струваше над 50 млн. долара

16:59 | 08.09.12 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В края на тридневния национален и предварително планиран до последните подробности конгрес на Демократическата партия в Шарлот официално стана ясно онова, което впрочем бе ясно още в началото. Барак Обама ще бъде кандидат-президентът на демократите и ще се опита отново да стане президент на Съединените американски щати. Организаторите са доволни от конгреса, който струваше на тях и на град Шарлот над 50 млн. долара. Но и подобен гигантски бюджет не може да гарантира, че избирателите ще чуят посланието, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Срещата на демократите e истинско мегасъбитие: град с размера на Франкфурт бе парализиран в продължение на една седмица. Всички хотелски стаи в област на един час път с кола са били резервирани, хиляди допълнителни полицаи от околните градове е трябвало да бъдат преместени в Шарлот, за да се гарантира редът. И хиляди фирми, чиито офиси в центъра на града останаха затворени, а персоналът ще отработва заплатите си в следващите няколко съботи.

Това са измерения, които не са познати от партийните конгреси в Европа. Германската социалистическа партия например, в зависимост от мястото на провеждане, плаща по около 2,5 милиона евро от бюджета си за подобен конгрес, твърди касиерът на партията. С бюджета за един конгрес в САЩ социалдемократите, а и не само те, могат да изкарат  десетилетия. Освен това при т. нар. National Convention става дума за събитие, на което не се решава нищо и всички оратори се придържат към теми, предварително определени от партийните режисьори. И наистина – в Шарлот не станахме свидетели на каквато и да е изненада.

По време на националните конгреси за номинация на кандидат в САЩ не става дума и за политически дебати, а по-скоро се касае за външния изглед на един изборен екип. Партийният конгрес задава тона за изборната битка и тук няма място за вътрешнопартийни конфликти. Говорителите се измерват чрез тяхното изпълнение, тяхната способност да въвличат поддръжници и да предадат на електората си ясно послание. Ето защо и речта на Бил Клинтън в Шарлот бе толкова важна.

До изборите в началото на ноември демократите все още имат два месеца и много работа за вършене. В последните социологически проучвания Обама и републиканският конкурент Мит Ромни имат почти равни резултати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:48 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още