fallback

Новините от ЕЦБ съживиха Wall Street

Донякъде бяхме изненадани, тъй като Марио Драги удържа на думата си, а обикновено европейските политици имат навика да разочароват, коментира анализатор

23:43 | 06.09.12 г.

Фондовата борса в Ню Йорк. Снимка: Ройтерс

След като президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ ) Марио Драги удържа на обещанието си да защити еврото, индексите на Wall Street приключиха сесията в четвъртък със силен ръст като Dow Jones затвори на най-високите нива от края на 2007 г., съобщава MarketWatch.

„Донякъде бяхме изненадани, тъй като Марио Драги удържа на думата си, а обикновено европейските политици имат навика да разочароват“, казва Майкъл Гибли, директор за международни изследвания на Charles Schwab & Co.

Освен от програмата за изкупуване на облигации на ЕЦБ инвеститорите бяха окрилени и от позитивните данни за пазара на труда в САЩ ден преди официалния доклад за заетостта на министерството на труда във Вашингтон.

„Икономическите данни също са добри“, допълва Гибли.

Dow Jones Industrial Average нарасна с 1,87% до 13292 пункта. Всичките 30 компонента на индекса приключиха сесията на зелено. Сред печелившите е и Bank of America Corp., която се съгласи да продаде Strategic Partners Inc. на частни инвеститори.

S&P 500 спечели 2,04% до 1432 пункта като най-силно сред 10-те индустриални групи на индекса се представиха компаниите от финансовия сектор. За последен път индексът се е търгувал на подобни нива в началото на 2008 г.

Nasdaq Composite се повиши с 2,17% до 3136 пункта.

След представянето на три нови версии на таблета си Kindle Fire акциите на Amazon в Ню Йорк скочиха с над 2%.

За всяка понижаваща се акция в Ню Йорк 4 спечелиха позиции.

Доларът поскъпна спрямо основните глобални валути включително еврото.

Цената на щатските ДЦК се понижи рязко като доходността по 10-годишните правителствени облигации достигна 1,674%.

Американският лек суров петрол се търгува около 95 долара за барел., а златото прескочи психологическата границата от 1700 долара за тройунция и достигна 1705 долара – най-високата стойност от март.

През последната седмица новоподадените молби за помощи за безработни намаляха с повече от очакваното.

Достигането на границата от 200 хил. определено привлича вниманието“, казва Андрю Фицпатрик, инвестиционен директор на Hinsdale Associates Inc., коментирайки обявените от ADP Employer Services данни, че през изминалия месец щатските компании са наели 201 хил. служители.

В същото време щатското министерство на труда обяви, че през последната седмица броят на американците подали първоначални молби за помощи за безработни е паднал с 12 хил. до 365 хил.

Индекс, измерващ активността в сектора на услугите, също се представи по-добре от очакваното, нараствайки до 53,7% през август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:26 | 09.09.22 г.
fallback